Goldman: Nafta mund të arrijë në 100 dollarë, kërkesa mund të arrijë “rekord të ri” në dy vitet e ardhshme

Goldman Sachs parashikon një kërkesë të re të lartë për naftë në vitin 2022 dhe përsëri në 2023.

Damien Courvalin, kreu i kërkimit të energjisë në bankën e investimeve, tha gjithashtu të premten se nafta me 100 dollarë për fuçi ishte një mundësi.

Kërkesa për naftë ishte tashmë në nivele rekord përpara se varianti i fundit Omicron të godiste, dhe për më tepër, kërkesa për udhëtime ajrore duhet të vazhdojë të rikuperohet, tha ai.

Ne kemi pasur tashmë kërkesë të lartë rekord përpara këtij varianti më të ri, dhe ju po shtoni kërkesë më të lartë për avionë dhe ekonomia globale është ende në rritje,” tha Courvalin në një konferencë për opinionin e energjisë me gazetarët të premten. “Do të kemi një mesatare të re rekord të lartë në kërkesë në 2022, dhe përsëri, në 2023.

Çmimet e naftës së papërpunuar Brent dhe ato të SHBA-së janë rritur mbi 80 dollarë në muajt e fundit, pasi kërkesa pas pandemisë tejkalon ofertën. Rritja e çmimeve të gazit natyror ka shkaktuar gjithashtu kriza në mbarë botën, veçanërisht në Evropë.

Varianti omicron ka zbutur ndjesinë, megjithatë, duke i shtyrë çmimet përsëri në pak mbi 70 dollarë në javët e fundit.

Ndërkohë, Courvalin pret që kufizimet që po dëmtonin udhëtimin ajror të lehtësohen.

Udhëtimi ajror ka qenë i ngadalshëm për t’u rikuperuar, pjesërisht për shkak të Azisë, tha ai. “Deri kohët e fundit, vende si Australia, Zelanda e Re Singapori, ishin shumë agresive në kufizimin e transferimeve ndërkombëtare. Kjo është duke u lehtësuar”, tha ai.

Ne do të duhet të presim që kjo valë të kalojë, por kjo sugjeron që udhëtimet ndërkombëtare duhet të rimëkëmben më tej vitin e ardhshëm,” tha ai, duke parashikuar se çmimet e naftës do të jenë 85 dollarë për fuçi për vitin 2022, me një rrezik të lartë që çmimet mund të shkojnë nga 5 dollarë deri në 10 dollarë më shumë.

Nafta me 110 dollarë?

Courvalin tha se ai nuk do të përjashtonte mundësinë që çmimet e naftës të arrijnë në 100 dollarë dhe ka “dy rrugë” që mund të çojnë në këtë.

E para është se kostot rriten ndërsa kompanitë e naftës rritin prodhimin. “Ka inflacion, kudo tjetër në ekonomi, dhe përfundimisht ka inflacion në shërbimet e naftës,” tha ai.

Mundësia tjetër është nëse oferta e naftës nuk mund të përmbushë kërkesën ndërsa ekonomitë globale rihapen nga pandemia.

Courvalin tha se çmimet e naftës mund të shkojnë deri në 110 dollarë pasi shkatërrimi i kërkesës ndodh për të ngadalësuar tregun. Kjo është “mjaft e imagjinueshme”, shtoi ai.

Tashmë kishte pasur shqetësime për çmimet e larta të naftës duke e çuar tregun drejt shkatërrimit të kërkesës, gjë që ndodh kur kërkesa bie gjatë një periudhe të shkurtër kohe, e shkaktuar nga një periudhë e qëndrueshme çmimesh të larta.

OPEC+ – e cila përbëhet nga Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës dhe aleatët e saj duke përfshirë Rusinë – kanë thënë se mund të takohen më herët se takimi i planifikuar i 4 janarit nëse ndryshimet në perspektivën e kërkesës kërkojnë një rishikim, raportoi Reuters. Sipas Reuters, OPEC+ ka plane për të shtuar 400,000 fuçi të tjera në ditë furnizim në janar.

Burimi: CNBC