Google po lëshon një filtër ngacmimi me burim të hapur për gazetarët

Njësia Jigsaw e Google po lëshon kodin për një mjet kundër ngacmimit me burim të hapur të quajtur Harassment Manager. Mjeti, i destinuar për gazetarë dhe figura të tjera publike, përdor Jigsaw’s Perspective API për t’i lejuar përdoruesit të klasifikojnë komentet e mundshme abuzive në platformat e mediave sociale duke filluar me Twitter. Ai po debutohet si kod burim për zhvilluesit për t’u ndërtuar, më pas duke u lançuar si një aplikacion funksional për gazetarët e Fondacionit Thomson Reuters në qershor.

Harassment Manager aktualisht mund të punojë me API-në e Twitter-it për të kombinuar opsionet e moderimit – si fshehja e përgjigjeve në tweet dhe fshirja ose bllokimi i llogarive – me një sistem filtrimi dhe raportimi në masë. Perspektiva kontrollon gjuhën e mesazheve për nivelet e “toksicitetit” bazuar në elementë si kërcënimet, fyerjet dhe sharjet. Ai i rendit mesazhet në radhë në një panel kontrolli, ku përdoruesit mund t’i adresojnë ato në grupe dhe jo individualisht përmes mjeteve të parazgjedhura të moderimit të Twitter. Ata mund të zgjedhin të turbullojnë tekstin e mesazheve ndërsa janë duke e shkruar atë, kështu që nuk kanë nevojë të lexojnë secilën prej tyre dhe mund të kërkojnë fjalë kyçe përveç përdorimit të radhëve të krijuara automatikisht.

Harassment Manager gjithashtu i lejon përdoruesit të shkarkojnë një raport të pavarur që përmban mesazhe abuzive; kjo krijon një gjurmë letre për punëdhënësin e tyre ose, në rastin e përmbajtjes së paligjshme si kërcënimet e drejtpërdrejta, zbatimin e ligjit. Për momentin, megjithatë, nuk ka një aplikacion të pavarur që përdoruesit mund ta shkarkojnë. Në vend të kësaj, zhvilluesit mund të ndërtojnë lirisht aplikacione që përfshijnë funksionalitetin dhe shërbimet e tij duke e përdorur atë do të lançohen nga partnerë si Fondacioni Thomson Reuters.

Jigsaw shpalli Harassment Manager në Ditën Ndërkombëtare të Gruas dhe e përcaktoi mjetin si veçanërisht të rëndësishëm për gazetaret femra që përballen me abuzime me bazë gjinore, duke theksuar të dhëna nga “gazetarë dhe aktivistë me prani të madhe në Twitter” si dhe organizata jofitimprurëse si Fondacioni Ndërkombëtar i Medias së Grave dhe Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve. Në një postim të mesëm, ekipi thotë se shpreson që zhvilluesit mund ta përshtatin atë për përdoruesit e tjerë në rrezik të mediave sociale.

Shpresa jonë është që kjo teknologji të sigurojë një burim për njerëzit që po përballen me ngacmime në internet, veçanërisht gazetaret femra, aktiviste, politikanë dhe figura të tjera publike, të cilat merren me toksicitet në mënyrë disproporcionale të lartë në internet”, thuhet në postim.

Burimi: The Verge