Kapen në Filipine guaskat gjigante të molusqeve me vlerë 25 milion dollarë

Rreth 200 ton guaska molusqesh gjigante të marra në mënyrë të paligjshme me vlerë gati 25 milion dollarë (18 milion £) janë kapur në Filipine. Konfiskimi është një nga ngarkesat më të mëdha ndonjëherë të specieve të rrezikuara. Katër të dyshuar janë arrestuar në një ishull në provincën e mbrojtur ekologjikisht të Palawan.

Molusqet gjigande mund të rriten më shumë se një metër dhe peshojnë deri në 250 kg. Ato shihen si jetike për ekosistemin detar lokal. Filipinet janë shtëpia e shumicës së specieve gjigante të molusqeve tropikale në botë.

Jovic Fabello, zëdhënës i Këshillit Palawan për Zhvillim të Qëndrueshëm, tha se guaskat e sekuestruara përfshinin Tridacna gigas, molusqet më të mëdha në botë. “Marrja e molusqeve gjigante nga habitati i tyre natyror është një formë e krimit ndër-brezash,”-i tha ai agjencisë së lajmeve AFP.

Ai do të ndikojë përgjithmonë në ekosistemin detar dhe brezat e ardhshëm do të privohen nga përfitimet që ato sjellin,“-shtoi ai.

Tridacna gigas përmbajnë alga detare të cilat janë një burim ushqimi për shumë nga speciet e peshqve të ngrënë nga njerëzit. Ata janë gjithnjë e më të ndjeshëm ndaj gjuetisë pa leje, si për mishin ashtu edhe për lëvozhgat e tyre, të cilat përdoren si një zëvendësim i fildishtë në stoli dhe dekorime. Në Filipine, vrasja e specieve të rrezikuara mund të çojë në dënime me burg deri në 12 vjet dhe gjoba deri në një milion pesos (15,000 £).

Burimi: BBC News