Hapet Taihu, tuneli më i gjatë i autostradës nënujore në Kinë

Pas gati katër vitesh ndërtimi, tuneli më i gjatë i autostradës nënujore në Kinë është tashmë i hapur për trafikun e automjeteve.

Në një gjatësi prej 10.79 kilometrash (6.65 milje), tuneli Taihu shtrihet nën liqenin Taihu në provincën Jiangsu të Kinës lindore, rreth 50 kilometra në lindje të Shangait.

Sipas zyrtarëve qeveritarë në Jiangsu, tuneli u ndërtua me një kosto 9.9 miliardë juanë (rreth 1.56 miliardë dollarë). Ndërtimi filloi më 9 janar 2018.

Mbi 2 milionë metra kub beton janë përdorur për ndërtimin e tunelit me dy drejtime, i cili ka gjashtë korsi dhe është 17.45 metra i gjerë, raporton agjencia zyrtare e lajmeve kineze, Xinhua.

Tavani i tunelit është pajisur me drita LED shumëngjyrëshe, të dizajnuara për të parandaluar lodhjen e shoferit.

Tuneli është pjesë e autostradës Changzhou-Wuxi 43,9 kilometra, e cila u hap për publikun më 30 dhjetor 2021. Ai ofron një rrugë ekspres alternative për udhëtarët që udhëtojnë midis Shangait dhe Nanjing, kryeqyteti i Jiangsu.

Duke lidhur rrugët e shpejta të Suzhou, Wuxi dhe Changzhou, ajo u ndërtua për të lehtësuar presionin e trafikut në qytetet pranë liqenit Taihu duke promovuar zhvillimin ekonomik të qyteteve në zonën e Deltës së lumit Yangtze.

Tuneli më i gjatë i autostradës në rrugë në botë është tuneli Ryfast i Norvegjisë 14.3 kilometra me dy rrugë, i cili kalon midis qytetit të Stavanger dhe komunës Strand.

Pjesa e tunelit nënujor të Tokyo Bay Aqua-Line, një autostradë automjetesh që udhëton nën Gjirin e Tokios, është 9.6 kilometra.

Megjithatë, për sa i përket tuneleve nënujore në përgjithësi, nderi më i lartë i takon tunelit të Manshit, i cili lidh Anglinë dhe Francën me hekurudhë. Pjesa e tij e zhytur shkon për 37.9 kilometra, më i gjati i çdo tuneli nënujor në botë.

Burimi: CNN