Harta: Popullsia e miliarderëve të botës, sipas vendit

Miliarderët në botë – vetëm 3,311 individë – përfaqësojnë pothuajse 11.8 trilion dollarë pasuri. Popullsia globale e miliarderëve vazhdoi të rritet në vitin 2021, duke u rritur me 3%. Gjatë të njëjtës periudhë, pasuria e miliarderëve gjithashtu u rrit me 18%.

Kjo hartë përdor të dhëna nga Censusi i Miliarderëve të Wealth-X për të vizualizuar se ku jetojnë miliarderët e botës dhe zbërthen pasurinë e tyre kolektive.

Shënim mbi metodologjinë: Raporti përdor të dhëna pronësore nga Wealth-X. Statusi i miliarderit përcaktohet duke vlerësuar vlerën totale neto të një individi, duke përfshirë bizneset publike dhe private dhe asetet e investueshme. Për të përcaktuar vendndodhjen e një miliarderi, Wealth-X përdori adresën e tyre kryesore të biznesit.

Miliarderë sipas rajonit

Ne do të fillojmë duke zmadhuar për të parë se si renditen kontinente të ndryshme dhe rajone të botës për sa i përket popullsisë së tyre miliarderësh.

Amerika e Veriut është shtëpia e shumicës së miliarderëve, me vlerë 4.6 trilion dollarë. SHBA, çuditërisht, përbën pjesën më të madhe të kësaj pasurie, me 975 miliarderë dhe një vlerë neto kolektive prej 4.45 trilion dollarësh.

Në terma rajonalë, pasuria e miliarderëve të Evropës po rritet më shpejt, me 22% nga viti në vit në 2021. Në të kundërt, ndryshimi nga viti në vit në Lindjen e Mesme ishte -12.5%.

Azia po shkon drejt Evropës, duke mbajtur pothuajse një të katërtën e të gjithë pasurisë së miliarderëve në mbarë botën, krahasuar me 26.5% të Evropës.

Pasuria në Afrikë do të jetë gjithashtu e rëndësishme për t’u parë në vitet e ardhshme. Edhe pse aktualisht jetojnë vetëm 46 miliarderë, ndryshimi në pasurinë e miliarderëve u rrit me pothuajse 17% nga viti në vit. Për më tepër, ndërkohë që ata nuk jetojnë më atje, një numër i miliarderëve të botës janë me origjinë nga vendet afrikane.

Miliarderët sipas vendit

Tani, le të shohim renditjen e ndarë sipas 15 vendeve më të mira:

Kina është dukshëm e dyta në pasurinë e miliarderëve pas Shteteve të Bashkuara, me miliarderë të famshëm si Zhang Yiming (44.5 miliardë dollarë) të TikTok dhe Zhong Shanshan (67.1 miliardë dollarë), pasuria e të cilëve vjen kryesisht nga industria farmaceutike dhe e pijeve.

Thënë kështu, pasuria e miliarderëve kinezë në fakt u ul me 2% vitin e kaluar. Ishte India ajo që doli në krye për sa i përket rritjes, duke parë një rritje prej 19% në 2021.

Miliarderët sipas qytetit

Duke parë qytetet, New York-u është shtëpia e më shumë miliarderëve – me 13 banorë miliarderë të shtuar vitin e kaluar – të ndjekur nga Hong Kongu.

Pasuria e miliarderëve në 2022

Miliarderët kanë fuqi dhe ndikim të rëndësishëm, jo ​​më së paku sepse pasuria e tyre kolektive është e barabartë me rreth 11.8% të PBB-së globale.

Në lajmet e fundit për miliarderët, pasuria e Gautam Adanit ka ardhur në rritje, së fundmi ka arritur në 145 miliardë dollarë, duke e bërë atë njeriun e tretë më të pasur në botë sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg. Megjithatë, jo të gjithë miliarderët po e mbajnë pasurinë e tyre. Themeluesi i Patagonia, Yvon Chouinard, kohët e fundit transferoi pronësinë e kompanisë së tij tek një organizatë që lufton ndryshimet klimatike.

Gjatë dekadës së fundit, miliarderët janë rritur në mënyrë të konsiderueshme pasuritë e tyre, me rritjen e pasurisë me një ritëm më të shpejtë sesa rritja e numrit të vetë miliarderëve. Sipas Wealth-X, vlera neto e miliarderëve kolektivë u rrit me 90% mahnitëse në 10 vitet e fundit.

Por në afat të shkurtër, situata është shpesh më e paqëndrueshme. Me rimëkëmbjen e tregjeve në vitin 2022, Bloomberg raportoi se miliarderët humbën një rekord prej 1.4 trilion dollarë gjatë gjysmës së parë të vitit. Pasi të ketë mbaruar viti dhe të jenë arritur numrat përfundimtarë, do të jetë interesante të shihet se si do të formohet peizazhi i miliarderëve në krahasim me tendencën më afatgjatë.

Burimi: Visual Capitalist