Hubble gjen avuj uji në hënën e akullt të Jupiterit, Ganymede

NASA ka konfirmuar se studiuesit kanë zbuluar provat e para të avullit të ujit në hënën e akullt të Jupiterit, Ganymede, pasi studiuesit analizuan të dhënat e marra nga Teleskopi Hapësinor Hubble 20 vite larg.

Ekspertët panë vëzhgimet ultravjollcë të Ganymede të marra në 1998 dhe 2010 nga Spektrografi i Imazheve të Teleskopit Hapësinor Hubble (STIS) dhe i krahasuan ato me vëzhgimet e bëra në 2018.

Imazhet UV të vitit 1998 nga STIS treguan grupe të atmosferës së hënës që ishin të ngjashme me aurorën e Tokës. Kishte një mospërputhje në vëzhgimet e mëparshme që në atë kohë, shkencëtarët menduan se ishte për shkak të përqendrimeve më të larta të oksigjenit atomik.

Duke parë vëzhgimet UV 2018 të marra nga Spektrografi i Origjinave Kozmike Hubble (COS), studiuesit nuk gjetën shumë oksigjen atomik në atmosferën e Ganymede, që do të thotë se kishte një arsye tjetër për ndryshimet në imazhet e aurorës UV.

Tani, ata besojnë se temperatura afër ekuatorit të Ganymede ‘bëhet mjaft e ngrohtë saqë sipërfaqja e akullt lëshon disa sasi të vogla të molekulave të ujit,’ tha Agjencia Evropiane e Hapësirës në një deklaratë.

Që nga zbulimi i tij në janar 1610, Ganymede ka qenë në qendër të vëzhgimeve të përsëritura, së pari nga teleskopët me bazë në Tokë, dhe më vonë nga misionet fluturuese dhe anijet kozmike që rrotullohen rreth Jupiterit.

Këto studime përshkruajnë një botë të akullt komplekse, sipërfaqja e së cilës karakterizohet nga kontrasti i mrekullueshëm midis dy llojeve të saj të mëdha të terrenit – rajoneve të errëta, shumë të vjetra, shumë të arkëtuara dhe rajoneve më të lehta, disi më të reja (por ende antike) të shënuara me një varg të gjerë të brazdave dhe kreshtat.

Me një diametër prej 5’262 kilometra, Ganymede është më i madh se planeti Mërkur dhe planeti xhuxh Plutoni.

Është gjithashtu i vetmi satelit në sistemin diellor që dihet se ka magnetosferën e vet.

‘Deri më tani vetëm O2 ishte vërejtur,’ tha autori kryesor i studimit, Lorenz Roth i Institutit Mbretëror të Teknologjisë KTH, në një deklaratë të lëshuar nga NASA.

‘Kjo prodhohet kur grimcat e ngarkuara shkatërrojnë sipërfaqen e akullit. Avulli i ujit që ne tani kemi matur buron nga lartësimi i akullit i shkaktuar nga ikja termike e avullit H2O nga rajonet e akullta të ngrohta.’

‘Temperatura e sipërfaqes së Ganymede ndryshon shumë gjatë gjithë ditës, dhe rreth mesditës pranë ekuatorit mund të bëhet mjaft e ngrohtë që sipërfaqja e akullt të lëshojë disa sasi të vogla të molekulave të ujit,’ shtoi ESA në deklaratën e tyre.

‘Në fakt, ndryshimet e perceptuara midis imazheve UV janë drejtpërdrejt të ndërlidhura me vendin ku pritet uji në atmosferën e hënës.’

Teleskopi Hapësinor Hubble është partneritet midis NASA dhe ESA.

Misioni i ardhshëm i ESA JUpiter ICy hënat Explorer (JUICE) është vendosur të nisë vitin e ardhshëm dhe të arrijë në Jupiter në 2029, me mundësinë që të përfshijë gjetjet më të fundit nga Hubble në misionin e saj, shtoi Roth.

“Rezultatet tona mund t’u japin ekipeve të instrumenteve JUICE informacion të vlefshëm që mund të përdoret për të përsosur planet e tyre të vëzhgimit për të optimizuar përdorimin e anijes”, shtoi Roth.

Si pjesë e misionit të JUICE, ai do të studiojë planetin më të madh në sistemin diellor, si dhe tre nga hënat e tij më të mëdha, ‘me theks të veçantë në Ganymede si një trup planetar dhe një botë e mundshme e banueshme,’ shtoi ESA.

Gjetjet u botuan të hënën në revistën Nature Astronomy.

Më të mëdhatë nga hënat e Jupiterit, Io, Europa, Ganymede dhe Callisto, njihen si hënat galileane, pasi u zbuluan nga astronomi italian Galileo Galilei në janar 1610.

Ganymede nuk është vetëm hëna më e madhe e Jupiterit, por hëna më e madhe në sistemin tonë diellor, dhe hëna e vetme me fushën e vet magnetike.

Burimi: Daily Mail