Humbja e kujtesës dhe ‘mjegullimi i trurit’ mund të jenë efekte anësore të COVID-19

Efektet anësore afatgjata të COVID-19 mund të përfshijnë humbjen e kujtesës dhe mosfunksionime të tjera njohëse të etiketuara zakonisht si “mjegullim truri”, sipas një studimi të publikuar që ekzaminoi 740 pacientë në Sistemin Shëndetësor Mount Sinai.

Studimi, i cili u botua të premten në revistën mjekësore të rishikuar nga kolegët JAMA Network Open, analizoi pacientët që u kontraktuan me COVID-19, jo njerëzit që morën vetëm vaksinën kundër COVID-19.

Mangësitë më të zakonshme njohëse që identifikoi studimi ishin kodimi i kujtesës dhe rikujtimi i kujtesës, të cilat u shfaqën përkatësisht në 24% dhe 23% të pjesëmarrësve.

Kodimi i memories është procesi i ruajtjes së të dhënave ndijore si memorie, si p.sh. ruajtja e një numri telefoni në kokën tuaj duke e përsëritur me zë të lartë disa herë. Rikujtimi i kujtesës i referohet aksesit të kujtimeve që janë ruajtur tashmë dhe rikthimit të tyre për përdorim.

Studimi përdori Testin e të mësuarit verbal Hopkins për t’u treguar pjesëmarrësve një seri fjalësh në kategori të ndryshme dhe për të parë se sa mund të kujtonin. Një test tjetër, i quajtur testi i hapësirës së numrave, do të shihte se sa shifra mund të kujtonte dikush pasi të shihte numrat në një ekran.

Efekte të tjera anësore të zakonshme përfshinin shpejtësinë e përpunimit (kohën që i duhet dikujt për të kryer një detyrë mendore), funksionimin ekzekutiv (i lidhur me vendosjen dhe plotësimin e qëllimeve) dhe rrjedhshmërinë fonemike dhe të kategorisë (aftësia për të krijuar fjalë bazuar në kritere të caktuara).

Një shembull i rrjedhshmërisë fonemike është t’u kërkohet pjesëmarrësve të dalin me sa më shumë fjalë që fillojnë me “C” të jetë e mundur, dhe rrjedhshmëria e kategorisë përfshin kërkimin e tyre për të renditur fjalët që lidhen me një kategori, siç janë kafshët, sipas Arkivit të Neuropsikologjisë Klinike të Oksfordit.

Pacientët e shtruar në spital kishin shumë më shumë gjasa se pacientët e pa-spitalizuar të luftonin me vëmendjen, funksionimin ekzekutiv, rrjedhshmërinë e kategorisë, kodimin e kujtesës dhe rikujtimin e kujtesës.

Një tjetër studim që dokumentoi “mjegullën e trurit” u botua nga Universiteti i Oksfordit dhe Instituti Kombëtar për Kërkimet Shëndetësore në fillim të tetorit. Simptomat njohëse u panë në rreth 8% të pacientëve dhe ishin më të zakonshme tek të moshuarit.

Studimi gjeti gjithashtu simptoma të zakonshme të zgjatura, të tilla si probleme me frymëmarrjen, sëmundjet e barkut, lodhje, dhimbje, ankth dhe depresion.

Burimi: USA Today