Ilaçi që rrit jetëgjatësinë e njeriut në 200 vjet është duke u shpikur

A jeni gati të jetoni edhe njëqind vjet të tjera?

Biologu kompjuterik britanik Dr Andrew Steele ka botuar një libër të ri mbi jetëgjatësinë e jetës njerëzore, duke argumentuar se është plotësisht e mundur që ne të jetojmë përtej një shekulli të vetëm me ndihmën e një lloji të caktuar ilaçi.

Në libër, ai thekson se kërkimet në fushën e senolitikëve – barna që punojnë për të eliminuar qelizat që degradojnë funksionin e indeve – tashmë po tregojnë rezultate premtuese dhe mund të bëhen të disponueshme në treg brenda dekadës së ardhshme.

“Unë nuk mendoj se ka asnjë lloj kufiri absolut për sa kohë mund të jetojmë,” tha Dr Steele. “Unë nuk mund të shoh një arsye fizike apo biologjike pse njerëzit nuk mund të jetonin deri në 200 vjet – sfida është nëse ne mund të zhvillojmë shkencën biomjekësore për ta bërë të mundur atë.”

Pasi të perfeksionohej, ilaçi do të shkatërronte ‘qelizat e zombit’, të njohura shkencërisht si qeliza të vjetra. Këto qeliza ndalojnë ndarjen gjatë jetëgjatësisë sonë, grumbullohen brenda trupit tonë dhe përfundimisht çlirojnë komponime që përshpejtojnë proceset e plakjes.

Në një provë të vitit 2020, minjtë të cilëve iu administrua ilaçi treguan funksion të përmirësuar fizik, shëndet dhe jetëgjatësi të zgjatur. Duke pasur parasysh se funksionet e gjeneve te njerëzit dhe minjtë janë pothuajse identike, shumë besojnë se ne mund të korrim të njëjtat përfitime.

Cili është apeli?

Shpikja e këtij lloji ilaçi ngre pyetjen: kush dëshiron të jetojë në të vërtetë deri në moshën 200 vjeçare? Epo, ju mund të keni tashmë një ide.

Ata që shprehin hapur dëshirën “për të jetuar më gjatë se njeriu mesatar” janë ndër më të pasurit në botë, që tashmë gëzojnë një cilësi jete të pamohueshme të privilegjuar, komode dhe ultra-luksoze në krahasim me shumicën e të tjerëve.

Një shembull kryesor është Jeff Bezos, i cili kohët e fundit investoi një pjesë të madhe të pasurisë së tij në zhvillimin e teknologjisë së riprogramimit celular që kthen proceset e plakjes. Burri është i vendosur të ‘jetojë përgjithmonë’ dhe me një pasuri neto prej rreth 200 miliardë dollarësh, kush nuk do të gjente lehtësi për të jetuar edhe disa dekada të tjera?

Për pjesën tjetër prej nesh, thjesht të vdekshmëve, ideja për t’i shtuar njëqind vjet jetëgjatësisë sonë në një kohë kur gjërat duket se po përkeqësohen para syve tanë (pabarazia sociale dhe ekonomike në rritje, përkeqësimi i ekosistemeve natyrore dhe ngrohja e klimës) mund të tingëllojë si një nënshkrim gati për sezonet bonus të vuajtjes.

Shumica prej nesh nuk e kanë fituar statusin e miliarderit apo milionerit, kështu që a është e arsyeshme të jetosh deri në moshën 200 vjeç? A është e qëndrueshme? Sa është edhe mosha e daljes në pension kur jeta vazhdon për dy shekuj?

Për disa, apeli mund të qëndrojë në të pasurit më shumë kohë për të arritur ëndrrat, qëllimet dhe për të kryer punën e jetës.

The secrets of living to 200 years old - BBC Future

A mund të mbajë Toka miliona njerëz 200-vjeçarë?

Do të ishte e vlefshme të merren parasysh përfitimet e të jetuarit vetëm rreth 100 vjet, dhe në të njëjtën kohë të vihet në dyshim nëse planeti Tokë mund të mbështesë një skenar ku njerëzit nuk pushojnë së mbështeturi në të në kohën e duhur.

Le të pikturojmë figurën.

Sot, 3.3 miliardë njerëz konsiderohen shumë të cenueshëm ndaj ndryshimeve klimatike – një shifër që pritet të rritet në dekadat e ardhshme. Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se midis 2030 dhe 2050, mungesa e ushqimit, sëmundjet dhe stresi i nxehtësisë i shkaktuar nga klima do të rezultojë në 250,000 vdekje shtesë ose më shumë çdo vit.

Mes këtyre vlerësimeve rrëqethëse, hapa të vegjël po ndërmerren nga liderët dhe korporatat botërore për të ngadalësuar ngrohjen planetare.

Gjatë gjithë kohës, ne po i afrohemi me shpejtësi një popullsie njerëzore prej 8 miliardë banorësh. Mbani mend se shumë shkencëtarë besojnë se 9-10 miliardë është kapaciteti maksimal i Tokës, bazuar në llogaritjet e disponueshmërisë së burimeve.

Duke folur për burimet, 698 milionë njerëz – 9 përqind e popullsisë globale – jetojnë nën kufirin e varfërisë, duke fituar rreth 1.89 dollarë në ditë. Kur jeta e përditshme është thjesht një çështje mbijetese për kaq shumë, çfarë do të ndodhë kur elita të fillojë të pretendojë gjëra si uji, ushqimi, energjia për një shekull tjetër?

Për më tepër, nuk ka gjasa që grupet e pafavorizuara socio-ekonomikisht të kenë akses në një ilaç që sfidon moshën në radhë të parë, e cila paraqet një sërë dilemash të tjera serioze morale.

Martin Luther King Jr. dikur tha se “Cilësia, jo jetëgjatësia, e jetës së dikujt është ajo që është e rëndësishme” dhe është e arsyeshme të mendosh se shumica e njerëzve do të pajtoheshin. Nëse ilaçi do të përdorej për të parandaluar përkeqësimin e përgjithshëm të shëndetit në ditët tona të fundit, për ta bërë jetën më të këndshme sesa për ta zgjatur atë në tërësi, ndoshta kjo do të ishte më tërheqëse.

Por nëse planeti në të cilin jetojmë nuk mund të përballojë presionin, sa njerëz do të mendojnë se jeta e një shekulli tjetër tingëllon e këndshme? Derisa ilaçi të miratohet dhe të jetë në rafte, është e pamundur të dihet.

Burimi: Thred