Danimarka do të ndërtojë “ishullin e parë të energjisë” në botë

Danimarka ka një histori të të qenit lider global në energjinë e rinovueshme. Në vitin 1991, ata ndërtuan fermën e parë të erës në det të hapur dhe aktualisht 48.6% e energjisë së prodhuar nga vendi vjen nga energjia e erës.

Tani, pas Planit të Veprimit të Klimës 2020 të qeverisë daneze, ata synojnë të ndërtojnë dy ishuj energjetik, një në Detin e Veriut dhe një tjetër në Baltik.

Ky projekt ambicioz përfshin ndërtimin e një ishulli në brigjet daneze për të vendosur 200 turbina gjigante me erë. Projekti i ndërtimit është më i madhi në historinë daneze, duke kushtuar të paktën 34 miliardë dollarë.

Agjencia Daneze e Energjisë i ka përshkruar ato si “centrale të gjelbërta të energjisë në det”, që lidhin turbinat e erës drejtpërdrejt me rrjetet e energjisë elektrike për të fuqizuar të paktën 5 milionë shtëpi fillimisht, potencialisht duke u dyfishuar në të ardhmen.

Ky ‘vizion radikal’ nuk do të sjellë përfitime vetëm nga Danimarka, por edhe për vendet fqinje evropiane. Gjermania, Belgjika dhe Holanda kanë nënshkruar tashmë marrëveshje dhe është e mundur që Britania e Madhe të jetë gjithashtu përfituese e kësaj të ardhmeje të gjelbër.

Peter Larson, i Programit të Qendrës së Energjisë së Erës të Detit të Veriut, ka theksuar gjithashtu se si ishujt e energjisë mund të veprojnë si model për projektet e ardhshme evropiane të energjisë së gjelbër.

“Është në ujërat daneze, po, por konceptualisht mund të jetë në çdo vend tjetër.”

Kjo shtytje për energjinë e rinovueshme nuk u shkaktua vetëm nga kriza klimatike. Dan Jørgensen, ministri danez i klimës, njoftoi se ky plan ishte gjithashtu një përgjigje ndaj pushtimit rus të Ukrainës.

“Danimarka dhe Evropa duhet të çlirohen sa më shpejt nga lëndët djegëse fosile ruse.”

Që nga qershori i këtij viti, eksportet ruse të qymyrit, naftës dhe gazit në Mbretërinë e Bashkuar kapin vlerën e 4.5 miliardë paund.

Dy ishujt energjetikë pritet të ndërtohen dhe lidhen më së voni deri në vitin 2030, por kompani të shumta energjetike kanë njoftuar se një datë e hershme e përfundimit është shumë e mundshme.

Pasi të përfundojë, ishulli do të prodhojë 5-6 GW energji. Për ta parë këtë në perspektivë, duhen mbi 3 milionë panele diellore për të prodhuar 1 GW (gigavat) energji.

Kjo energji e gjelbër mund të përdoret në anije, aviacion, industri dhe transport të rëndë; projekte të tilla si këto janë vendimtare për të ardhmen tonë dhe i japin fund mbështetjes sonë në lëndët djegëse fosile.

Burimi: Thred