Incidenti i Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor ishte shumë më i keq sesa mendonit

Një modul rus i ankoruar në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) lëshoi aksidentalisht goditësit e tij më 29 korrik, duke bërë që stacioni 109 metra i gjatë të devijonte nga pozicioni i tij i zakonshëm.

Vlerësimi i parë i agjencisë hapësinore amerikane NASA ishte se ISS ishte shtrembëruar 45 gradë nga orientimi i tij normal pasi qëlluan goditjet e modulit të laboratorit Nauka.

Tani e dimë që ishte shumë më tepër se kaq.

Duke folur për New York Times, drejtori i fluturimit të NASA-s, Zebulon Scoville tha se stacioni hapësinor në fakt ishte rrotulluar 540 gradë – një e gjysmë rrotullime të plota – para se të pushonte me kokë poshtë.

‘Asnjëherë më krenar se kaq

NASA e konfirmoi lajmin në një tweet të mërkurën, duke thënë se “analiza e mëtejshme tregoi se ndryshimi i përgjithshëm i qëndrimit para se të rimarrë kontrollin normal të qëndrimit ishte 540 gradë”.

Scoville, i cili kishte ndërhyrë për të mbuluar një drejtor tjetër fluturimi pak para se të ndodhte incidenti, tha se ishte hera e parë në karrierën e tij që ai ishte detyruar të shpallte një “urgjencë të anijes kozmike”.

“Asnjëherë nuk kam: 1) kam qenë më krenar për ekipin që ulet në MCC [Qendra e Kontrollit të Misionit] dhe jeton në @Space_Station, 2) duhej të shpallja një urgjencë të anijes kozmike deri më tani, 3) isha aq i lumtur që pashë të gjitha vargjet diellore + radiatorët që janë akoma të lidhur”, shkroi ai në Twitter.

Stacioni duhet të mbajë një qëndrim specifik – orientimin e tij në hapësirë – për të gjeneruar fuqi maksimale nga panelet e tij diellore dhe për të qëndruar në komunikim me Tokën.

‘Asnjë dëm i shkaktuar’

Duke postuar në Twitter menjëherë pas incidentit, drejtori i fluturimit Scoville përmblodhi përvojën e tij për atë që kishte ndodhur.

Zyrtarët nga NASA dhe korporata hapësinore ruse Roscosmos kanë thënë se as stacioni dhe as ekuipazhi i tij nuk ishin në rrezik gjatë incidentit që zgjati rreth një orë.

Të mërkurën, drejtori i fluturimit hapësinor të ekuipazhit të Roscosmos, Sergei Krikalev i tha televizionit rus se incidenti nuk kishte shkaktuar ndonjë dëm të dukshëm në stacion.

Roscosmos Space Agency Press Service via AP
Moduli i laboratorit Nauka prej 20 tonësh u konceptua fillimisht në vitet 1990. Shërbimi i Shtypit i Agjencisë Hapësinore Roscosmos përmes AP

“Duket se nuk ka dëme, por u takon specialistëve të vlerësojnë se si e kemi tensionuar stacionin dhe cilat janë pasojat,” tha ai.

“Analiza e vazhdueshme pas ngjarjes së javës së kaluar me gjuajtje të paplanifikuara në Nauka ka treguar se stacioni hapësinor mbetet në gjendje të mirë me sistemet që funksionojnë normalisht,” tha NASA të mërkurën. “Më e rëndësishmja, shkalla maksimale dhe përshpejtimi i ndryshimit të qëndrimit nuk iu afruan kufijve të sigurisë për sistemet e stacioneve dhe operacionet normale rifilluan pas rimarrjes së kontrollit të qëndrimit”.

Burimi: Euronews