India dëshiron të jetë ‘farmacia e botës’, por së pari duhet të largohet nga Kina

India ka nisur një plan ambicioz për të reduktuar varësinë nga Kina për lëndët e para kryesore, pasi ajo kërkon të bëhet e vetë-mjaftueshme në kërkimin e saj për të qenë “farmacia e botës”.

Tashmë prodhuesi i tretë më i madh në botë i barnave për nga vëllimi, India ka një nga kostot më të ulëta të prodhimit në nivel global. Rreth një në tre pilula të konsumuara në SHBA dhe një në katër në MB prodhohen në Indi.

Sidoqoftë, sektori farmaceutik i Indisë prej 42 miliardë dollarësh është shumë i varur nga Kina për përbërësit kryesorë aktivë farmaceutikë ose API – kimikate që janë përgjegjëse për efektin terapeutik të barnave.

Sipas një raporti të qeverisë, India importon rreth 68% të API-ve të saj nga Kina pasi është një opsion më i lirë sesa prodhimi i tyre brenda vendit.

Megjithatë, një vlerësim nga Këshilli i Promovimit të Tregtisë, një organizatë e mbështetur nga qeveria, e vendos shifrën e varësisë së API nga Kina në rreth 85%. Një studim tjetër i pavarur i kryer në vitin 2021 thekson se ndërsa importet e API të Indisë nga Kina janë gati 70%, varësia e saj nga Kina për “antibiotikë të caktuar që shpëtojnë jetë” është rreth 90%. Disa barna që varen shumë nga API-të kineze përfshijnë penicilinë, cefalosporinat dhe azitromicinën, thuhet në raport.

Kjo mund të ketë filluar të ndryshojë.

Sipas një skeme qeveritare të nisur dy vjet më parë, 35 API filluan të prodhoheshin në 32 fabrika në të gjithë Indinë në mars. Kjo pritet të zvogëlojë varësinë nga Kina deri në 35% para fundit të dekadës, sipas një vlerësimi nga firma e vlerësimit ICRA Limited, dega indiane e Moody’s.

Skema e stimulimit të lidhur me prodhimin u lançua për herë të parë në mesin e vitit 2020, kur tensionet ushtarake me Kinën ishin në nivele të larta. Programi PLI synon të stimulojë kompanitë në të gjithë sektorët për të rritur prodhimin vendas me 520 miliardë dollarë deri në vitin 2025.

Për sektorin farmaceutik, qeveria ka caktuar mbi 2 miliardë dollarë stimuj si për kompanitë private indiane ashtu edhe për lojtarët e huaj që të fillojnë të prodhojnë 53 API për të cilat India mbështetet shumë në Kinë.

Disa nga kompanitë më të mëdha farmaceutike të Indisë janë të përfshira në skemë. Ato përfshijnë Sun Pharmaceutical Industries, Aurobindo Pharma, Dr. Reddy’s Laboratories, Lupin dhe Cipla.

India emerged as a large supplier of Covid-19 vaccines, supplying to 75 countries, including Indonesia, where a medical officer injects the vaccine AstraZeneca into a recipient in Bintan island on July 2, 2021.
India u shfaq si një furnizues i madh i vaksinave Covid-19, duke furnizuar 75 vende, përfshirë Indonezinë. Në foto një oficere mjekësore po injekton vaksinën AstraZeneca në një marrës në ishullin Bintan më 2 korrik 2021.
(Fotografia Yuli Seperi / Sijori images / Future Publishing via Getty Images

Një total prej 34 produktesh u miratuan në fazën e parë të skemës – dhe u shpërndanë midis 49 lojtarëve, sipas ndihmës zëvendëspresidentit në ICRA Limited, Deepak Jotwani.

“Faza e parë do të rezultojë në uljen e importeve nga Kina me rreth 25-35% deri në vitin 2029,” vlerësoi Jotwani.

Burimi: CNBC