Inflacioni i Eurozonës arriti një rekord të ri prej 5% në dhjetor

Inflacioni i Eurozonës arriti një rekord të ri në dhjetor, duke ngritur më shumë pyetje në lidhje me politikën monetare të Bankës Qendrore Evropiane.

Të dhënat paraprake treguan të premten se norma totale e inflacionit ishte 5% për muajin, krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Shifra përfaqëson më të lartën e regjistruar ndonjëherë dhe pason nivelin më të lartë të të gjitha kohërave të nëntorit prej 4.9%.

Rritja ishte kryesisht për shkak të çmimeve të larta të energjisë.

“Pasi arriti në 5,0% në dhjetor, inflacioni total i eurozonës duhet të bjerë këtë vit pasi komponenti i energjisë bie ndjeshëm”, tha Capital Economics në një publikim të premten.

Inflacioni ka qenë në qendër të vëmendjes pas rritjeve të njëpasnjëshme në muajt e fundit, me menaxherët e parave që debatojnë nëse Banka Qendrore Evropiane duhet të marrë një qëndrim më agresiv për të luftuar rritjen e çmimeve.

Banka qendrore tha muajin e kaluar se do të shkurtonte blerjet mujore të aseteve, por u zotua të vazhdojë nivelin e saj të paprecedentë të stimulit në 2022.

Akomodimi monetar është ende i nevojshëm që inflacioni të stabilizohet në objektivin e inflacionit prej 2% në periudhën afatmesme”, tha BQE në atë kohë.

Parashikimet e saj, të përditësuara në dhjetor, vendosin inflacionin total në 1.8% si në 2023 ashtu edhe në 2024. Ajo pret që norma të kapërcejë objektivin e bankës në vitin 2022, megjithatë, duke arritur në 3.2%.

Ekonomistët argumentojnë se pandemia dhe inflacioni janë ndër rreziqet më të mëdha për ecurinë ekonomike në vitin 2022.

Nëse inflacioni do të lulëzonte më tej dhe do të vazhdonin surpriza përmbysëse, bankat qendrore mund të detyrohen të shkelin fort frenat,” thanë të premten analistët në Berenberg në perspektivën e tyre globale për vitin e ri.

Ata shtuan se BQE mund të përgatisë terrenin për një rritje të parë në pranverën e vitit 2023.

Euro u rrit 0.2% kundrejt dollarit për të tregtuar rreth 1.131 dollarë në mes të mëngjesit në Evropë.

Burimi: CNBC