Inflacioni i Eurozonës shënon nivelin rekord për të gjashtin muaj radhazi

Inflacioni në eurozonë ka arritur një rekord të lartë për të gjashtin muaj radhazi, duke ndezur pikëpyetje të mëtejshme se si do të reagojë Banka Qendrore Evropiane.

Inflacioni total në rajonin me 19 anëtarë arriti në 7.5% në prill, sipas vlerësimeve paraprake nga zyra e statistikave evropiane të publikuara të premten. Në mars, kjo shifër arriti në 7.4%.

Zëvendëspresidenti i Bankës Qendrore Evropiane, Luis de Guindos u përpoq të qetësonte ligjvënësit mbi rritjen e çmimeve të enjten, duke thënë se eurozona është afër arritjes së inflacionit maksimal. Banka qendrore sheh ulje të presioneve mbi çmimet në gjysmën e dytë të këtij viti, megjithëse kostot e energjisë pritet të mbajnë inflacionin relativisht të lartë.

Leximi i fundit i inflacionit vjen mes shqetësimeve për luftën e vazhdueshme në luftën në Ukrainë dhe ndikimin pasues në furnizimin me energji të Evropës – dhe se si kjo mund të ndikojë në ekonominë e rajonit.

Rritja e çmimeve të energjisë kontribuoi më së shumti në normën e inflacionit të prillit, megjithëse ato ishin pak më të ulëta se muaji i kaluar. Çmimet e energjisë u rritën me 38% në prill me bazë vjetore, krahasuar me një rritje prej 44.4% në mars.

Në fillim të kësaj jave, firma ruse energjetike Gazprom ndaloi flukset e gazit në dy vende të BE-së për shkak të mospagimit të mallit në rubla. Masa ngjalli frikën se vendet e tjera gjithashtu mund të ndërpriten.

Analistët në Gavekal, një firmë kërkimore financiare, thanë se nëse Gazprom do të shkurtonte gjithashtu furnizimet për Gjermaninë, “efektet ekonomike do të ishin katastrofike”.

Ndërkohë në Itali, vlerësimet e bankës qendrore po tregojnë për një recesion këtë vit nëse Rusia shkurton të gjitha furnizimet e saj me energji për vendin jugor.

Në tërësi, BE-ja merr rreth 40% të importeve të saj të gazit nga Rusia. Flukset e reduktuara mund të godasin rëndë familjet, si dhe kompanitë që varen nga produkti për të prodhuar mallrat e tyre.

Duke folur për CNBC të premten, Alfred Stern, CEO i një prej firmave më të mëdha të energjisë në Evropë, OMV, tha se do të ishte pothuajse e pamundur për BE-në të gjente alternativa ndaj gazit rus në afat të shkurtër.

“Duhet të jemi mjaft të qartë: në afat të shkurtër, do të jetë shumë e vështirë për Evropën, nëse jo e pamundur, të zëvendësojë rrjedhat e gazit rus. Pra, ky mund të jetë një debat afatmesëm dhe afatgjatë… por në afat të shkurtër, mendoj se ne duhet të qëndrojmë të fokusuar dhe të sigurohemi që të mbajmë gjithashtu industrinë evropiane, familjet evropiane të furnizuara me gaz,” tha Stern.

Rritjet e BQE

Të dhëna të veçanta të publikuara gjithashtu të premten treguan për një normë të PBB-së (produkti i brendshëm bruto) prej 0.2% për zonën e euros në tremujorin e parë.

“Ndër shtetet anëtare për të cilat disponohen të dhëna për tremujorin e parë 2022, Portugalia (+2,6%) shënoi rritjen më të lartë krahasuar me tremujorin e mëparshëm, e ndjekur nga Austria (+2,5%) dhe Letonia (+2,1%). Rënie u regjistruan në Suedi (-0,4%) dhe në Itali (-0,2%)”, thuhet në njoftim.

Analistët në Capital Economics thanë se pavarësisht shifrës pozitive për tremujorin e parë, “ne mendojmë se PBB-ja e eurozonës ka të ngjarë të tkurret në tremujorin e dytë, pasi pasojat nga lufta në Ukrainë dhe rritja e çmimeve të energjisë do të dëmtojnë të ardhurat reale të familjeve dhe besimin e konsumatorëve, si dhe duke përkeqësuar problemet e ofertës.”

Aktorët e tregut po vëzhgojnë me kujdes se si mund të reagojë BQE, me disa që parashikojnë rritjen e saj të parë të normës që në fillim të kësaj vere. Në një shënim të premten, Banka e Amerikës tha se BQE do të rrisë normat katër herë këtë vit dhe dy herë të tjera në 2023.

Burimi: CNBC