Inflacioni në eurozonë ra për të tretin muaj radhazi në janar

Inflacioni në eurozonë u zvogëlua për të tretin muaj radhazi në janar, sipas të dhënave paraprake nga Eurostat të publikuara të mërkurën.

Inflacioni në njëzet vendet që përdorin monedhën e përbashkët parashikohet të ketë rënë në 8.5% nga viti në vit në janar nga 9.2% në dhjetor. Rënia e parë u pa në nëntor, megjithëse ishte ende mbi pragun prej 10%, pasi arriti një rekord të lartë një muaj më parë.

Energjia vazhdoi të jetë nxitësi më i madh i inflacionit muajin e kaluar me një rritje prej 17.2% nga viti në vit, por çmimet janë ulur ndjeshëm në muajt e fundit.

Kjo i atribuohet temperaturave më të buta se përdoruesi në vjeshtë dhe fillim të dimrit, rezervave të gazit të pajisur mirë dhe planeve të kursimit të energjisë në të gjithë bllokun 27-vendesh, të cilat kanë parë rënien e çmimeve të gazit në nivele të papara që kur Rusia pushtoi Ukrainën gati një vit më parë.

Megjithatë, inflacioni mbetet katër herë mbi objektivin prej 2% të vendosur nga Banka Qendrore Evropiane dhe organi drejtues i së cilës do të mblidhet në Frankfurt të enjten për të vendosur nëse do të operojë edhe një rritje të normës së interesit për të trajtuar këtë çështje.

Banka qendrore, e udhëhequr nga Christine Lagarde, mendohet gjerësisht të miratojë një rritje tjetër në një përpjekje për t’i bërë shpenzimet më të shtrenjta.

Pavarësisht rënies së përgjithshme, dy vende në fakt panë rritje të inflacionit.

Normat në Estoni dhe Letoni parashikohet të jenë rritur në 18.8% dhe 21.6% respektivisht, nga 17.5% dhe 20.7% në dhjetor. Shteti tjetër baltik, Lituania, ka shkallën e tretë më të lartë me 18.4%, nga 20.0% një muaj më parë.

Vendet baltike janë veçanërisht të ndjeshme ndaj paqëndrueshmërisë në çmimet e energjisë për shkak të ekspozimit të tyre të mëparshëm ndaj furnizimeve ruse, të cilat ata i ndërprenë pasi Moska filloi luftën e saj në Ukrainë. Por tre vendet e vogla kishin tashmë inflacion të lartë përpara pushtimit për shkak të çështjeve të ofertës dhe kërkesës të lidhura me pandeminë COVID-19.

Ndërkohë, Spanja (5.8%), Malta (6.7%) dhe Qiproja (6.8%) kanë normat më të ulëta në të gjithë bllokun.

Ashtu si energjia, çmimet për ushqimet dhe shërbimet jo-industriale parashikohet të jenë ulur lehtësisht, por ato të ushqimeve, alkoolit dhe duhanit në fakt janë rritur me normën vjetore të inflacionit të shënuar në 14.1% krahasuar me 13.8% në dhjetor.

Inflacioni bazë, i cili përjashton çmimet e energjisë dhe ushqimeve për shkak të luhatshmërisë së tyre dhe për këtë arsye shihet si një përshkrim më i saktë i gjendjes së ekonomisë, është i qëndrueshëm nga muaji në muaj në 5.2%.

Burimi: Euronews