Inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar rritet në nivelin më të lartë të 40 viteve prej 9%

Inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar u rrit në nivelin më të lartë të 40 viteve prej 9% në prill, ndërsa çmimet e ushqimit dhe energjisë u rritën, zbuluan shifrat zyrtare të mërkurën, duke përshkallëzuar krizën e kostos së jetesës në vend.

Çmimet e konsumit u rritën me 2.5% nga muaji në muaj, pjesërisht nën pritshmëritë për një rritje prej 2.6% në një sondazh të Reuters me ekonomistët, i cili kishte parashikuar gjithashtu një rritje vjetore prej 9.1%.

Rritja prej 9% në indeksin e çmimeve të konsumit është më e larta që nga fillimi i regjistrimeve në formën e tyre aktuale në 1989, duke tejkaluar rritjen vjetore prej 8.4% të shënuar në mars 1992 dhe shumë më përpara se 7% e parë në mars të këtij viti. Zyra e Mbretërisë së Bashkuar për Statistikat Kombëtare tha gjithashtu se vlerësimet e saj sugjerojnë se inflacioni do të kishte qenë më i lartë “diku rreth vitit 1982”.

Nga 1 prilli, rregullatori i energjisë në Mbretërinë e Bashkuar rriti kufirin e çmimit të energjisë për familjet me 54% pas një rritjeje të çmimeve të energjisë me shumicë, duke përfshirë një rritje rekord të çmimeve globale të gazit. Rregullatori, Ofgem, nuk ka përjashtuar rritjen e mëtejshme të kufirit në rishikimet e tij periodike këtë vit.

Presioni i Bankës së Anglisë

Banka e Anglisë ka rritur normat e interesit në katër takime radhazi, duke rritur koston e huamarrjes nga niveli i ulët historik i epokës së pandemisë prej 0.1% në nivelin më të lartë të 13 viteve prej 1%, pasi duket të frenojë inflacionin e arratisur pa penguar rritjen ekonomike.

Një sondazh i kohëve të fundit tregoi se një e katërta e britanikëve i janë drejtuar anashkalimit të vakteve pasi presionet inflacioniste dhe kriza ushqimore bashkohen me atë që Guvernatori i Bankës së Anglisë, Andrew Bailey e ka quajtur një perspektivë “apokaliptike” për konsumatorët.

Shtypja e madhe e inflacionit të së mërkurës jep një tjetër “goditje çekiçi” për familjet tashmë të shqetësuara për koston e jetesës dhe ka paralajmërime se më e keqja nuk ka ardhur ende.

“Ndryshe nga SHBA, inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar vazhdon të rritet për momentin, duke ngjallur frikë të mëtejshme rreth kostos së jetesës”, tha Richard Carter, kreu i kërkimit me interes fiks në Quilter Cheviot, në një shënim kërkimor.

“Do të shtojë gjithashtu presionin mbi Bankën e Anglisë për të rritur normat e interesit dhe për të kapur çmimet në rritje, edhe nëse, siç e pranojnë ata vetë, shumë nga faktorët që nxisin inflacionin janë jashtë kontrollit të tyre.”

Carter sugjeroi se presioni i mëtejshëm ka të ngjarë të rritet mbi qeverinë britanike për të tërhequr levat fiskale dhe për të kërkuar “të zbusë dhimbjen e familjeve që vjen në vjeshtë”.

Dëme ‘të paprecedentë’

Dhomat Britanike të Tregtisë paralajmëruan pas njoftimit të së mërkurës se shkalla e inflacionit dhe kriza e kostos së jetesës me të cilën përballen familjet po dëmton aftësinë e firmave për të investuar dhe për të operuar me kapacitet të plotë.

“Shkalla në të cilën inflacioni po dëmton drejtuesit kryesorë të prodhimit në Mbretërinë e Bashkuar, duke përfshirë shpenzimet konsumatore dhe investimet e biznesit, është e paprecedentë dhe do të thotë se ka një shans real që Britania e Madhe të jetë në recesion deri në tremujorin e tretë të vitit,” tha Suren Thiru, kreu i ekonomisë në BCC, në një shënim.

“Ndërsa inflacioni mund të zbutet pak gjatë verës, rritja inflacioniste e prillit ka të ngjarë të tejkalohet në tetor pasi rritja e pritshme e çmimit të energjisë në muaj e ngre inflacionin mbi 10%.”

BCC i bëri thirrje qeverisë britanike që të ndihmojë konsumatorët dhe bizneset të kalojnë krizën duke anuluar rritjen e saj të fundit në National Insurance – një taksë mbi të ardhurat – dhe duke ulur TVSH-në (tatimin mbi vlerën e shtuar) në faturat e energjisë së biznesit.

Burimi: CNBC