Inflacioni vjetor në të gjithë eurozonën do të arrijë në 7.6% në vitin 2022

Inflacioni në të gjithë Bashkimin Evropian do të mbetet jashtëzakonisht i lartë për pjesën e mbetur të vitit, duke i mbajtur familjet dhe kompanitë nën tendosje financiare afatgjatë.

Parashikimi i fundit ekonomik i lëshuar nga Komisioni Evropian ofron një pamje pesimiste të kohërave që janë përpara: çmimet në eurozonë do të rriten mesatarisht me 7.6% në vitin 2022, ndërsa e gjithë BE-ja do të shohë një rritje më të fortë prej 8.3%.

Inflacioni do të ulet në vitin 2023, por ende do të mbetet shqetësues i lartë: 4% në eurozonë dhe 4.6% në bllok. Shifra dyfishon objektivin e dëshiruar prej 2% të vendosur nga Banka Qendrore Evropiane (BQE).

Gjithsej nëntë vende anëtare të BE-së – Estonia, Letonia, Lituania, Sllovakia, Bullgaria, Republika Çeke, Hungaria, Polonia dhe Rumania – parashikohet të përfundojnë këtë vit me rekorde dyshifrore të inflacionit, ku më së shumti janë goditur vendet baltike.

Në të njëjtën kohë, Komisioni Evropian ka rishikuar në rënie vlerësimet e tij të rritjes: eurozona tani vlerësohet të zgjerohet me një ritëm 2.6% në 2022 dhe me një ritëm të ndrojtur 1.4% në 2023.

BE-ja do të shohë fitime të ngjashme modeste: 2.7% në 2022 dhe 1.5% në 2023.

Përditësimi pothuajse përgjysmon normën e rritjes prej 4% për vitin 2022 që ishte parashikuar në dimër, përpara se Rusia të niste sulmin e plotë të Ukrainës dhe të tronditte ekonominë globale.

Komisioni e pranon se shumë nga rreziqet negative që po shfaqeshin mbi bllokun tani janë “materializuar”, duke përmendur efektet e valëzuara të luftës në tregjet e energjisë dhe ushqimit.

Inflacioni rekord po “gërryen fuqinë blerëse” të qytetarëve, vuri në dukje ekzekutivi.

Energjia pas rritjes së inflacionit

Gazi vazhdon të jetë forca shtytëse pas trendit rritës: në Lehtën Hollandeze të Transferimit të Titujve, standardi kryesor i Evropës, çmimet janë rritur nga 71 megavat në orë në fillim të shkurtit në 180 euro në mes të korrikut.

BQE ka njoftuar tashmë një rritje të normave të interesit me 25 pikë përqindjeje për muajin korrik, me një rritje tjetër që pritet në shtator, ndoshta në një shkallë më të madhe.

Banka synon t’i bëjë paratë më të shtrenjta për të ngadalësuar kërkesën e konsumatorit dhe për këtë arsye të shkaktojë një rënie graduale të çmimeve, por strategjia shpesh përfshin një tkurrje të aktivitetit ekonomik.

Në raportin e tij të fundit, Komisioni gjithashtu fajëson politikën e rreptë të Kinës me zero-COVID si një arsye pas ndërprerjes së vazhdueshme në zinxhirët e furnizimit dhe tregjet ndërkombëtare.

Pushtimi i paprovokuar i Ukrainës nga Rusia vazhdon të dërgojë valë tronditëse në ekonominë globale”, tha në një deklaratë Paolo Gentiloni, Komisioneri i BE-së për ekonominë.

“Për të lundruar në këto ujëra të trazuara, Evropa duhet të tregojë lidership, me tre fjalë që përcaktojnë politikat tona: solidaritet, qëndrueshmëri dhe siguri.”

Parashikimi i ri vjen vetëm disa ditë pasi Nord Stream 1, tubacioni masiv i gazit që lidh Rusinë dhe Gjermaninë, filloi një mirëmbajtje të planifikuar 10-ditore, një operacion që shumë kanë frikë se Kremlini do ta shfrytëzojë për të ndërprerë në mënyrë të pacaktuar rrjedhat e gazit në hakmarrje për sanksionet perëndimore.

Një ndërprerje totale e gazit pothuajse me siguri do ta zhysë BE-në në një recesion të thellë dhe të dhimbshëm.

Komisioni ende po shmang bërjen e parashikimeve të qarta për një recesion të afërt, por pranon se situata e përgjithshme ekonomike mbetet e pasigurt dhe “shumë e varur” nga evolucioni i luftës. Rritja në gjysmën e dytë të vitit pritet të jetë “e ultë, pavarësisht një turizmi veror premtues”.

Investitorët kanë vlerësuar tashmë problemet ekonomike në rritje të Evropës: këtë javë, euro arriti barazinë me dollarin për herë të parë në 20 vjet.

Burimi: Euronews