Inteligjenca artificiale mund të parashikojë aritmitë kardiake

Shkencëtarët kanë zhvilluar një model të inteligjencës artificiale që ka aftësinë të parashikojë shfaqjen e aritmive kardiake. Ky model aktualisht po testohet nga profesionistë të kujdesit shëndetësor në spitalet e Parisit. Kjo risi është gjithashtu një shenjë se fusha e mjekësisë është e hapur për nisma të tilla dhe nuk ka më frikë të punojë krah për krah me mjete të reja të këtij lloji.

Parashikimi i rrezikut të aritmive kardiake përmes përdorimit të inteligjencës artificiale së shpejti mund të jetë pjesë e kujdesit standard mjekësor. Ndërsa koncepti mund të ngrejë shumë skepticizëm, kryesisht për shkak të mënyrës se si inteligjenca artificiale është portretizuar në media, fusha e mjekësisë po eksploron sesi mund të përfitojë nga disa nga avantazhet e deep learning. Në artikullin e tyre, të botuar në European Heart Journal, shkencëtarët shpjegojnë sesi puna e tyre mund të jetë e vlefshme në parashikimin e rrezikut të shfaqjes së Torsades de Pointes, një çrregullim potencialisht fatal i zemrës. Ata e konsiderojnë frikën rreth inteligjencës artificiale në këtë drejtim “të pajustifikuar … shumica e këtyre metodologjive të reja janë thjesht mënyra komplekse dhe elegante për të përdorur një instrument mjaft të vjetër: njohjen e modelit”.

Brenda sistemit spitalor të Parisit modeli po kryen testet e tij të para me shkencëtarë nga IRD, INSERM dhe Sorbonne të Francës. Pra, si funksionon? Inteligjenca artificiale zbaton një model që do të analizojë sinjalet që përfaqësojnë aktivitetin elektrik të zemrës si një EKG, pastaj do të masë kohëzgjatjen e intervaleve të valëve. Në këtë model është intervali QT i cili përcakton kalimin e kohës midis fillimit të polarizimit dhe ripolarizimit të barkusheve të zemrës. Duke matur kohëzgjatjen midis dy valëve, modeli është në gjendje të parashikojë aritmi të caktuara kardiake.

A e përfshin e ardhmja e mjekësisë inteligjencën artificiale?

Prej disa vitesh, parimet e IA për mjekësinë janë shfaqur. Ndërsa disa kritikë po bëjnë thirrje për transparencë më të madhe dhe module të vërteta verifikimi dhe me të drejtë është e qartë se inteligjenca artificiale po vazhdon të evoluojë dhe të kontribuojë në qasje të reja brenda fushës mjekësore. Mund të ketë zona dhe raste kur vërtetohet se është e dobishme. Për shembull, ndërsa 50% e rasteve të Torsade de Pointes janë asimptomatike, algoritmet e inteligjencës artificiale mund ta zbulojnë atë pothuajse çdo herë.

Në studimin e tyre, studiuesit shpjegojnë pse janë optimistë se kjo teknikë ka potencial: “mundësia që rreziku i aritmisë kërcënuese për jetën mund të zvogëlohet duke përfshirë pacientët në monitorimin e rrezikut të tyre me një pajisje që përdoret lehtësisht, përdor inteligjencën artificiale për të zbuluar ndryshimet e EKG-së në kohë, në mënyrë që ata të thërrasin mjekun e tyre dhe që mjeku të ndërmarrë veprimet e duhura për shpëtimin e jetës mund të mos i përkasë më trillimeve shkencore.”

Burimi: ETX