Si e humbën njerëzit bishtin? Shkencëtarët zbulojnë se çfarë ka ndodhur

Rreth 25 milionë vjet më parë, një mutacion i vogël i rastësishëm ndryshoi në mënyrë dramatike rrjedhën e historisë së primatëve. Dhe kjo është një arsye kryesore që ju nuk keni një shtesë të gjatë muskulare që del nga pjesa e poshtme e shpinës.

Në hulumtimet e reja interesante të botuara kohët e fundit në internet, studiuesit identifikuan një ndryshim të lashtë në një gjen primat që përfundimisht çoi në humbjen e bishtit tek majmunët si gorillat, shimpanzetë dhe njerëzit. Shumica e majmunëve, me bishtat e tyre gjarpri mbresëlënës, nuk e kanë këtë mutacion.

Ka prova bindëse që një ndryshim i vetëm e mundësoi këtë,” tha Itai Yanai, drejtor i Institutit për Mjekësinë Llogaritëse në Universitetin e Nju Jorkut dhe një autor i hulumtimit.

Zbulimi, natyrisht, gjithashtu ndihmon në qetësimin e një pyetjeje popullore të fëmijërisë (dhe, ndoshta, një shqetësim të vazhdueshëm për shumë të rritur kërkues). “Është një pyetje që më ka shkuar në kokë që kur isha fëmijë: Pse nuk kam bisht?” tha Bo Xia, Ph.D. kandidat në Shkollën e Mjekësisë NYU Grossman i cili në fakt bëri zbulimin. (Xia dëmtoi kockën e tij të bishtit disa vjet më parë, gjë që i ripërtëriu interesin për bishtin e tij të humbur prej kohësh.)

Mutacioni nuk ndodhi në një vend të dukshëm në gjenomin e primatit. “Kjo ishte një gjë e vogël që ishte unike për majmunët pa bisht,” shpjegoi Hopi Hoekstra, një profesor i zoologjisë në Universitetin e Harvardit i cili studion ndryshimet gjenetike dhe përshtatjet në vertebrorët. Hoekstra nuk kishte asnjë rol në kërkim.

Duke krahasuar gjenomet e primatëve me bisht me ata pa bisht, Xia vuri re se njerëzit dhe majmunët kishin një shtrirje unike të ADN-së të futur në gjenin TBXT, i cili mbart udhëzime gjenetike për formimin e bishtit. “Është thjeshtësia e bukur e krahasimit të gjenomeve të primatëve me bishta dhe primatë pa bisht“, tha Hoekstra. “Ata gjetën një mutacion që rrëzon një pjesë të këtij gjeni që prodhoi këtë tipar interesi.”

Një lloj gjeni i quajtur “gjen kërcimtar” – që mund të kërcejë dhe të futet rastësisht në vende të tjera në gjenom – u fut vetë, duke formuar këtë mutacion, shpjeguan autorët. Në fund të fundit, kjo futje rezultoi në një model të ri të shprehjes së gjenit TBXT që kodonte për asnjë bisht, ose një bisht më të vogël.

Për të përforcuar gjetjet e tyre, Xia dhe ekipi i tij eksperimentuan në minj laboratorikë (të cilët ndajnë shumë, por jo pothuajse të gjithë, gjenet e përbashkëta me njerëzit). Ata krijuan minj gjenetikisht në mënyrë që kafshët të kishin të njëjtin model të shprehjes së gjeneve TBXT si njerëzit. Kjo rezultoi në shumë minj pa bisht, bisht të shkurtër ose bisht të ndrydhur. Në të kundërt, minjtë që nuk ishin ndryshuar gjenetikisht kishin bisht normal.

Në përmbledhje, kjo shton dëshmi të forta se ky mutacion i vetëm i gjenit luajti një rol të rëndësishëm në humbjen e bishtit tek primatët. (Megjithëse gjenet e tjera ka të ngjarë të luajnë një rol, gjithashtu, vuri në dukje Xia, pasi minjtë kishin gjatësi të ndryshme të bishtit). “Autorët japin një listë bindëse të dëshmive se ata gjetën mekanizmin me të cilin primatët humbën bishtin,” tha Charles Fenster, një biolog në Universitetin Shtetëror të Dakotës së Jugut i cili studion evolucionin. Fenster nuk kishte asnjë përfshirje në hulumtim.

Dhe sapo ky mutacion filloi të qarkullojë në një popullsi primate, evolucioni bëri punën e tij: Miliona vjet më vonë, bishtat tanë janë zhdukur pothuajse plotësisht.

Evolucion

Ky hulumtim i ri i përgjigjet me besim pyetjes se si i humbëm bishtat tanë. Ka të ngjarë të ishte një mutacion i vogël, por i fuqishëm, gjenetik. Por një pyetje që ende nuk është përgjigjur plotësisht është pse ndryshimi fizik që rezultoi (humbja e bishtit) zuri vend. Me fjalë të tjera, pse tek majmunët dhe njerëzit ishte përparësi evolucionare të humbisnim bishtin?

Kjo është gjithmonë një pyetje e vështirë,” tha Hoekstra. Ai në vetvete përfshin disa spekulime, të cilat dalin jashtë fushëveprimit kryesor të këtij hulumtimi. Por ka disa ide intriguese.

Në thelb, humbja e bishtit duhet të ketë qenë një gjë e mirë për shumë popullata primatësh. Përhapen mutacione të favorshme.

Në rastin e primatëve të shkurtuar ose pa bisht, përfitimet e humbjes përfundimisht i tejkaluan kostot. “Është gjithmonë çështje kosto-përfitimi,” vuri në dukje Hoekstra. Megjithatë, disa kosto të dëmshme – megjithëse tejkalohen shumë nga përfitimet – mund të vazhdojnë ende te njerëzit sot. Për shembull, disa nga minjtë e mutuar gjenetikisht në hulumtimin e ri kishin defekte të tubit nervor, të cilat janë defekte të palcës kurrizore. Sot, një në 1000 foshnje të porsalindura ka një defekt të ngjashëm. “Ndoshta ne ende kemi këtë mbetje të një problemi,” tha Yanai i NYU. “Me fjalë të tjera, duke humbur bishtin ne paguam koston e një defekti në një nga 1000 lindje.”

Por cilat janë përfitimet e mëdha të humbjes së bishtit? Këtu janë disa ide.

Edhe pse dëshmia e parë e primatëve me dy këmbë është nga rreth 4.4 milion vjet më parë, primatët e mëparshëm mund të kenë filluar të kalojnë më shumë kohë jashtë pemëve dhe në tokë – ndoshta për mundësi më të mira për ushqim. Një popullsi primatësh që kishin këtë mutacion të bishtit, duke rezultuar në një aftësi më të mirë anatomike për të qëndruar më drejtë, mund të ketë qenë më i suksesshëm se sa homologët e tyre me bisht.

Ndërsa primatët pa bisht patën sukses, mutacioni gjenetik do të ishte bërë më i zakonshëm. Në këtë rast, mutacioni i bishtit mund të ketë vepruar si një “paraprirje” tek primatët që po kalonin më shumë kohë në terren, tha Jef Boeke, gjithashtu një bashkëautor studimi dhe drejtor i Institutit për Sistemet Gjenetike në NYU Langone Medical Center. “Ju parapërshtatet të bëni gjëra më të mëdha dhe më të mira,” shpjegoi Boeke. “Kjo na mundëson të ecim më lehtë me dy këmbë.”

Për shumë popullata primatësh, humbja e bishtit mund të ketë qenë thjesht një mundësi më e mirë për jetën, vuri në dukje Hoekstra. Një bisht mund të jetë i kushtueshëm për t’u prodhuar (nevojiten më shumë kalori për të mbështetur një shtesë të madhe); një bisht mund të dëmtohet; ose “është një shtesë tjetër për një grabitqar që të kap”, tha ajo.

Në fund të fundit, humbja e bishtit doli të ishte e shkëlqyeshme për speciet tona jashtëzakonisht të suksesshme, edhe pse të papërsosura. Bipedalizmi ynë pa bisht na lejoi të udhëtonim në distanca të gjata dhe të bëheshim ekspertë në kërkimin e ushqimit dhe gjuetinë. Ne mund të ushqejmë trurin tonë më të madh, që kërkon energji. Ne zhvilluam një gjuhë të ndërlikuar. Ne një ditë do të trajtonim plagët me vaksina dhe antibiotikë; ndëmarrje në hapësirën e jashtme; krijojmë muzikë të mrekullueshme.

Ende sot, ne vazhdojmë të zbulojmë dhe madje zbulojmë më mirë sekretet se si u bëmë një specie kaq e zgjuar dhe e aftë. Në një epokë të kërkimit të mbizotëruar nga kompjuteri, studiuesi gjenetik Xia identifikoi një mutacion gjenetik të rëndësishëm përmes aftësisë dhe kuriozitetit njerëzor.

“Ai thjesht shikoi gjenomin,” tha Yanai. “Ky është një dëshmi e fuqisë së qëndrueshme të zbulimeve të krijuara nga njerëzit.”

Burimi: Mashable