Inteligjenca artificiale “po pushon” nga puna në industrinë që e krijoi atë

Shumë prej tyre kanë ngritur alarme për potencialin që inteligjenca artificiale të zhvendosë vendet e punës në vitet në vijim, por tashmë po shkakton trazira në një industri ku punëtorët dikur dukeshin të pathyeshëm: teknologjinë.

Një numër i vogël, por në rritje i firmave të teknologjisë kanë përmendur AI si një arsye për pushimin nga puna të punëtorëve, ndërsa Silicon Valley garon për t’u përshtatur me përparimet e shpejta në teknologjinë që po zhvillohet në ambjentin e saj.

Chegg, një kompani e teknologjisë arsimore, zbuloi në një dosje rregullatore muajin e kaluar se po shkurtonte 4 % të fuqisë së saj punëtore, ose rreth 80 punonjës, “për të pozicionuar më mirë Kompaninë për të ekzekutuar kundër strategjisë së saj të AI dhe për të krijuar vlerë afatgjatë dhe të qëndrueshme për studentët dhe investitorët e saj”. Drejtori i Përgjithshëm i IBM, Arvind Krishna, tha në një intervistë me Bloomberg në maj se kompania pret të ndalojë punësimin për rolet që mendon se mund të zëvendësohen me AI në vitet e ardhshme. (Megjithatë, në një intervistë të mëvonshme me Barrons, Krishna tha se ai ndjeu se komentet e tij të mëparshme ishin marrë jashtë kontekstit dhe theksoi se “AI do të krijojë më shumë vende pune sesa heq”).

Dhe në fund të prillit, shërbimi i ruajtjes së skedarëve Dropbox tha se po shkurtonte rreth 16% të fuqisë së tij punëtore, ose rreth 500 njerëz, duke përmendur gjithashtu AI.

Në raportin e saj më të fundit të pushimeve nga puna, firma e punësimit Challenger, Grey & Christmas njoftoi se 3,900 njerëz u pushuan nga puna në maj për shkak të inteligjencës artificiale, duke shënuar herën e parë që bën shkurtime të vendeve të punës bazuar në këtë faktor. Të gjitha këto shkurtime ndodhën në sektorin e teknologjisë, sipas firmës.

Me këto lëvizje, Silicon Valley jo vetëm që mund të jetë drejtuese në zhvillimin e AI, por gjithashtu ofron një vështrim të hershëm se si bizneset mund të përshtaten me ato mjete. “Gjatë muajve të fundit, AI ka kapur imagjinatën kolektive të botës, duke zgjeruar tregun e mundshëm për gjeneratën tonë të ardhshme të produkteve të fuqizuara nga AI më shpejt sesa mund të kishte parashikuar secili prej nesh,” shkroi CEO i Dropbox Dreë Houston në një shënim për stafin duke njoftuar shkurtimet e vendeve të punës.

Dan Wang, një profesor në Columbia Business School, i tha CNN se AI “do të bëjë që organizatat të ristrukturohen”, por gjithashtu nuk e sheh atë të funksionojë si makina që zëvendësojnë njerëzit ende.

Përkthyer dhe përshtatur nga CNN për Probizz.al