iPhone-ët do të pajisen me karikues USB-C pasi Apple do të duhet të pajtohet me ligjin e BE-së

Apple do të duhet të ndjekë një ligj të Bashkimit Evropian që mandaton pajisjet elektronike të kenë një standard të përbashkët karikimi – i njohur si USB-C – konfirmoi shefi i marketingut të kompanisë.

Natyrisht që ne do të duhet të pajtohemi,” tha Greg Joswiak, nënkryetari i lartë i Apple për marketing në mbarë botën, në konferencën The Wall Street Journal Tech Live të martën.

Të hënën, ministrat nga vendet anëtare të BE-së dhanë miratimin përfundimtar për ligjin e përbashkët të karikuesit, që do të thotë se deri në vitin 2024, pajisjet elektronike duke përfshirë telefonat celularë dhe tabletët do të duhet të mbështesin karikimin USB-C.

Vula e miratimit të Këshillit Evropian vjen pasi organet e tjera legjislative të BE-së votuan në favor të ligjit, i cili ka rreth 10 vjet në përgatitje.

iPhone i Apple përdor karikuesin e tij Lightning. Sipas ligjit të ardhshëm të BE-së, iPhone duhet të mbështesë USB-C.

Joswiak nuk tha se kur Apple do të prezantonte USB-C në smartphone-in e saj kryesor, por do të duhej të ndodhte deri në vitin 2024.

Analistët i thanë më parë CNBC se iPhone-ët e planifikuar të dilnin në vitin 2023 mund të pajisen me karikim USB-C dhe se Apple ka të ngjarë të prezantojë standardin globalisht, jo vetëm në Bashkimin Evropian.

Ligjvënësit e BE-së pretendojnë se rregullat do të reduktojnë mbetjet pasi konsumatorët nuk kanë nevojë të blejnë një karikues të ri sa herë që blejnë një pajisje. BE tha se kjo do të reduktojë prodhimin dhe asgjësimin e karikuesve të rinj.

Joswiak bëri një goditje në BE për ligjin e tarifave, duke pranuar se të dy palët kanë qenë në një “mosmarrëveshje”.

“Ne mendojmë se qasja do të kishte qenë më e mirë nga pikëpamja mjedisore dhe më e mirë për klientët tanë që të mos kishin një qeveri kaq urdhëruese,” tha ai.

Burimi: CNBC