Italia shpall emergjencën e thatësirës në 5 rajone veriore

Italia po përballet me thatësirën më të madhe në 70 vitet e fundit dhe kabineti italian u detyrua të shpallë gjendjen e jashtëzakonshme në pesë rajone veriore të Italisë deri në fund të këtij viti. Ai gjithashtu njoftoi 39.5 milionë dollarë fonde emergjente për të ndihmuar ata që janë prekur nga thatësira e përkeqësuar.

Vapa dhe mungesa e shiut që po përjetohet, veçanërisht në luginën e Po, jo vetëm që po thajnë lumenjtë, por po shkaktojnë shqetësim të madh në sektorin e bujqësisë në atë që normalisht është një nga zonat që prodhon për të gjithë vendin.

Meuccio Berselli është sekretari i përgjithshëm për autoritetin e qarkut të Luginës së Po thotë: “Është stuhia perfekte, më pak se 70 për qind borë në dimër, katër muaj mungesë shiu, temperatura 3-4 gradë më të larta se mesatarja sezonale”.

Lumi Po, burimi më i madh i ujit të ëmbël në Itali, është jetik për ujitje, ashtu si rrugët e tjera ujore italiane: Arno, Aniene dhe Tiber, të cilët të gjithë kanë vuajtur nga shumë më pak ujë këtë verë, duke rritur frikën për të korrat edhe në zona të tjera. Nivelet e ujit në liqene janë gjithashtu më të ulëta këtë vit.

Këshilli Kombëtar i Kërkimeve të Italisë thotë se ka pasur gjysmën e sasisë së shiut këtë vit krahasuar me mesataren në tre dekadat e fundit dhe deri në 60 për qind më pak në rajonet veriore.

Coldiretti, sindikata më e madhe bujqësore në Itali, ka paralajmëruar se thatësira po kërcënon 30-40 për qind të të korrave sezonale dhe gjysmën e blegtorisë në Luginën e Po, një situatë që ka gjasa të përhapet në zona të tjera.

Ndryshimet klimatike dhe pasiguria ushqimore kanë qenë një shqetësim në rritje globalisht dhe diskutohen vazhdimisht në takimet ndërkombëtare të nivelit të lartë.

Lufta në Ukrainë ka sjellë gjithashtu shqetësime për mungesa të reja ushqimore. Në margjinat e një konference të fundit të oqeanit në Lisbonë, Sophie Miller, një aktiviste me grupin Ocean Rebellion, tha: “Ndryshimet klimatike do të përkeqësohen dhe do të ketë më shumë luftëra dhe më shumë konflikte”.

Në këtë skenar, thatësira e hershme e kësaj vere në Itali është një problem shtesë. Masa të veçanta janë miratuar nga rajone të ndryshme. Ato përfshijnë mbylljen e shatërvanëve dekorativë të ujit dhe kufizimin e përdorimit të ujit vetëm për përdorimin thelbësor të ujit të pijshëm, ndërsa nxjerrin jashtë ligjit përdorimin e tij për ujitjen e fushave të futbollit dhe fushave të golfit, larjen e makinave dhe rrugëve.

Shefi i mbrojtjes civile Fabrizio Curcio tha se nuk mund të përjashtohet që në disa zona racionimi i ujit të çojë në një mbyllje të përkohshme, edhe gjatë ditës. Ai shtoi se vëmendje e madhe po i kushtohet temperaturave dhe ndryshimeve të nivelit të ujit. Autoritetet nuk përjashtojnë që një gjendje e jashtëzakonshme do të duhet të shpallet edhe për rajonet e tjera në Itali dhe jo vetëm ato në veri.

Burimi: Voa