Keni ftohje, grip apo Covid-19? Ekspertët shpjegojnë se si të bëni dallimin

Keni dhimbje të fytit, rrjedhje hundësh dhe dhimbje muskujsh? Mund të jetë një ftohje e zakonshme, një rast i gripit – ose Covid-19.

Të gjitha sëmundjet ndajnë simptoma të ngjashme, ndonjëherë duke e bërë të vështirë të dallosh se çfarë po ju bën të ndiheni keq.

Normat e rasteve të Covid-19 kanë qenë në rritje ndërsa varianti Omicron është përhapur, por numrat e shtrimeve në spital duket se po qëndrojnë relativisht të ulëta. Për njerëzit e vaksinuar, provat sugjerojnë se infeksioni me këtë variant duket më pak i mundshëm të jetë i rëndë, tha epidemiologu dhe ish-drejtori ekzekutiv i Departamentit të Shëndetësisë në Detroit, Dr. Abdul El-Sayed.

“Gjëja e rëndësishme për të mbajtur mend është se një vaksinë është si t’i japësh një thirrje sistemit imunitar. Kështu që aftësia e tij për të identifikuar, synuar dhe shkatërruar viruset është shumë më e lartë sa herë që marrim një tjetër dozë të vaksinës.” tha El-Sayed. “Pra simptomat që do të përjetonit janë më të buta nëse jeni vaksinuar.”

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që infeksionet nuk duhet të merren seriozisht, shtoi ai, veçanërisht kur merret parasysh rreziku i sistemeve dërrmuese të kujdesit shëndetësor.

“Vetëm për shkak se rreziku për individ i sëmundjes së rëndë mund të jetë më i ulët, kjo nuk do të thotë në një nivel shoqëror Omicron nuk përbën një rrezik real,” tha ai. “Edhe një pjesë e vogël e një numri relativisht të madh mund të jetë një numër relativisht i madh.”

Shumë infeksione Covid-19 mund të duken si një ftohje ose grip. Mënyra më e mirë për të ditur është të bëni një test, tha Dr. Sarah Ash Combs, mjeke që merr pjesë në Spitalin Kombëtar të Fëmijëve.

“Pa marrë një test, unë do të thoja se është vërtet e ndërlikuar ta dallosh tani,” tha Combs.

Cilat simptoma duhet të kërkoni

Shenjat e hershme të të ftohtit, gripit dhe Covid-19 priren të jenë të ngjashme, tha El-Sayed.

Si Covid-19 ashtu edhe gripi shpesh shkaktojnë simptoma të tilla si ethe, lodhje, dhimbje trupi, dhimbje të fytit, gulçim dhe të vjella ose diarre, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Megjithatë, infeksioni Covid-19 mund të dallohet nga dhimbja e kokës dhe kolla e thatë që shpesh shoqërohen me të. Humbja e shijes dhe nuhatjes që ka qenë shenja më e madhe paralajmëruese e një infeksioni Covid-19 është ende një simptomë e mundshme, megjithëse është më pak e përhapur tani sesa ka qenë me variantet e tjera, tha El-Sayed.

“Për njerëzit që ndjejnë dhimbje të rënda gjoksi, veçanërisht me një kollë të thatë që është përkeqësuar, atëherë duhet të kërkoni vërtet kujdes mjekësor,” paralajmëroi ai.

Faktori më i rëndësishëm për t’u marrë parasysh është ekspozimi.

“Nëse keni filluar të ndjeni ndonjë nga këto simptoma, ia vlen të pyesni: A është infektuar dikush me të cilin kam pasur kontakt me Covid? Gjithashtu ia vlen të izoloheni dhe të bëni një test të shpejtë,” këshilloi ai.

Edhe nëse nuk po ndjeni ende simptoma, mund të jetë më mirë të tregoni kujdes nëse keni qenë pranë dikujt që ka rezultuar pozitiv për Covid-19.

Burimi: CNN