Këta janë njerëzit më të mërzitshëm sipas studimit të ri

Studimi i ri supozohet se ka identifikuar njerëzit më të mërzitshëm të gjallë: vëzhguesit e shpendëve, kontabilistët, analistët e të dhënave dhe të gjithë ata që punojnë në sigurime. Hulumtimi i Universitetit të Essex liston hobit më të mërzitshëm si shkuarja në kishë, shikimi i TV dhe “vëzhgimi i kafshëve”. Të gjitha këto gjëra u gjykuan si më keq edhe se mbledhja e pullave.

Sigurisht, kur ndërmerret ky lloj kërkimi, duhet të gjehen edhe llojet e kundërta. Pra, studimi rendit aktorët, shkencëtarët, gazetarët (dhe në veçanti “gazetarët e shkencës”) si profesionet “më pak të mërzitshëm”. Hulumtimi, i botuar në Buletinin e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale, u krye nga Wijnand van Tilburg, Eric Igou dhe Mehr Panjwani, të gjithë me emra freskues të pa mërzitshëm dhe me sa duket të bekuar me shumë miq gazetarë shkencorë.

Ata kryen pesë eksperimente që përfshinin më shumë se 500 njerëz. Sa më shumë të gërmoni në gjetjet e tyre, aq më shumë kupton se sa shumë të bezdisshëm jemi për njëri-tjetrin ne njerëzit.

Të pa kënaqur me shpërndarjen e të gjithë industrisë së sigurimeve dhe të dhënave, të anketuarit etiketuan duhanpirësit, “njerëzit që jetojnë në qytete të mesme” dhe “njerëzit që flasin shumë dhe ankohen shpesh”. Ata ëndërronin të kompensoheshin financiarisht për shoqërimin me njerëz “të mërzitshëm” (“35 £ në ditë” është norma imagjinare e rritjes). Dhe gjithashtu duket se ka një fije urrejtjeje për veten që kalon nëpër përfundime. “Duke parë televizor”? Vërtet? Nëse kjo është e mërzitshme, atëherë miliona e miliona prej nesh me një fjalëkalim të Netflix jemi të mallkuar me plagën e monotonisë së mërzitshme.

Vëzhgimi i zogjve thuhej se ishte edhe më i mërzitshëm se mbledhja e pullave. Fotografia: Jack Hobhouse/Alamy

Duke hequr këto përgjigje sartreane – “L’enfer, c’est les autres” [Ferri janë njerëzit e tjerë] – ka jo vetëm një mungesë të gjerë të vetëdijes, por edhe një grumbull kontradiktash. Merrni gazetarët dhe aktorët. Askush nuk flet aq shumë dhe nuk ankohet më shumë. Dhe padyshim që këto dy profesione strehojnë gjithashtu një numër të madh të duhanpirësve të mbetur në shoqëri. Pra, si mund të jenë të mërzitshëm dhe “më pak të mërzitshëm” në të njëjtën kohë? A është se vetë aktivitetet – përsosja e një spreadsheet, krijimi i një dosjeje në Facebook për fotografinë tuaj të kafshëve të egra në safari, dëgjimi i një predikimi – supozohet të jenë të mërzitshme? Apo se njerëzit që i bëjnë janë të mërzitshëm?

Sigurisht, çelësi i gjithë kësaj është pjesa e dytë e titullit të studimit, “Njerëz të mërzitshëm: karakteristikat e stereotipeve, atributet ndërpersonale dhe reagimet sociale”. Kjo ka të bëjë me stereotipet tona se kush dhe çfarë është e mërzitshme. Këto paragjykime kanë po aq lidhje me realitetin sa edhe ideja se do të paguheshe ndonjëherë për të duruar dikë që ju përgjum. (Në fakt, kjo është me shumë mundësi thelbi i shumë jetëve profesionale dhe/ose martesave. Por ky është një studim krejtësisht tjetër.)

Një numër njerëzish, për shembull, fletët llogaritëse i shohin thellësisht emocionuese dhe tërheqëse. Ata janë të përshtatshëm për kontabilitetin dhe janë të mirëpritur për të. Për sa kohë që ata nuk përpiqen të na bashkojnë në bacchanalin e tyre të informacionit, gjithçka është mirë me botën. Sepse nuk është një aktivitet apo profesion në vetvete që është i mërzitshëm apo që të bën të mërzitshëm. Është këmbëngulja juaj për t’ua imponuar rëndësinë e saj të tjerëve që nuk e ndajnë pasionin tuaj.

Sipas një studimi të ri, kontabilistët janë gjetur në mesin e njerëzve më të mërzitshëm në jetë. Fotografia: cyano66/Getty Images/iStockphoto

Kur i etiketojmë të tjerët si të mërzitshëm, kjo është ose sepse na mungon imagjinata për të kuptuar se çfarë përfitojnë ata nga ndjekja e hobive të tyre, ose sepse na përtypën veshin diçka që thjesht nuk na intereson. I gjithë ky ushtrim është që të kujton shakanë e vjetër: “Si mund ta dallosh nëse dikush është vegan? Mos u shqetësoni, ata do t’jua bëjnë të ditur.”

Mund të bëni dhe për veten tuaj pyetjen: “Pse nuk e fik televizorin dhe të shkosh dhe të bësh diçka më pak të mërzitshme?

Nuk ka gjë të tillë si të mërzitshme, vetëm njerëz të mërzitshëm. Konkluzioni është i qartë: nëse jeni të mërzitur, keni vetëm veten për të fajësuar.

Nëse përqafojmë idenë e kundërt: të jesh i mërzitur dhe të jesh i mërzitshëm janë gjëra pozitive. Nuk kemi pse të jemi magjepsës për të gjithë njerëzit. Nëse disa njerëz mendojnë se jemi të mërzitshëm, atëherë urrah. Do të na mbrojë nga vëmendja e tyre. Dhe nëse jemi të mërzitur, atëherë kjo është gjithashtu mirë. Do të na japë një moment të ulemi me mendimet tona dhe ndoshta të përjetojmë një lloj paqeje. Koha e Covid-it ka qenë një përqafim i gjatë mërzie për shumë njerëz, të privuar nga shpërqendrimet, marrëdhëniet dhe komoditetet tona të zakonshme. Mërzia mund të jetë një luks dhe një bekim. Shpesh është më mirë se alternativa: peripecitë e jetës.

Si mund të jetë dikush prej nesh i sigurt se është më pak i mërzitshëm? Çelësi është të shmangni njerëzit që janë aq të mërzitshëm saqë nuk mund të gjejnë kohë për të parë përtej stereotipeve. Në vend të kësaj, pse të mos mendoni të jeni të mërzitshëm si një simbol nderi? Ka diçka thellësisht të kënaqshme të jesh kaq i padurueshëm për të tjerët sa që ata do të donin të paguheshin 35 £ për të duruar me ty. Mërzia është në syrin – ose në të vërtetë dylbitë – e shikuesit.

Burimi: The Guardian