Finlanda shpallet vendi më i lumtur në botë për të pestin vit radhazi, faktorët kryesorë

Finlanda është shpallur vendi më i lumtur në botë për të pestin vit radhazi, në një indeks vjetor të sponsorizuar nga OKB-ja që e rendit Afganistanin si më të palumturin, i ndjekur nga Libani.

Lista e fundit u plotësua para pushtimit rus të Ukrainës.

Bullgaria, Rumania dhe Serbia shënuan rritjen më të madhe të mirëqenies. Rënia më e madhe në tabelën e lumturisë botërore, e publikuar të premten, erdhi në Liban, Venezuelë dhe Afganistan.

Libani, i cili po përballet me një krizë ekonomike, ra në vendin e dytë nga i fundit në indeksin e 146 vendeve, pak më poshtë Zimbabve.

Afganistani i plagosur nga lufta, tashmë në fund të tabelës vitin e kaluar, pa krizën e tij humanitare të thellohej që kur talebanët u kthyen në pushtet gushtin e kaluar pas tërheqjes së trupave të udhëhequra nga SHBA.

Ky [indeks] paraqet një kujtesë të ashpër të dëmit material dhe jomaterial që lufta u bën viktimave të saj të shumta,” tha bashkëautori Jan-Emmanuel De Neve.

Raporti botëror i lumturisë, tashmë në vitin e tij të 10-të, bazohet në vlerësimin e vetë njerëzve për lumturinë e tyre, si dhe në të dhënat ekonomike dhe sociale. Ai cakton një rezultat lumturie në një shkallë nga zero deri në 10, bazuar në një mesatare të të dhënave për tre vjet.

Evropianët veriorë dominuan edhe një herë vendet e para – me danezët të dytë pas finlandezëve, të ndjekur nga islandezët, zviceranët dhe holandezët.

SHBA u ngjitën me tre vende në vendin e 16-të, një përpara Britanisë. Franca u ngjit në vendin e 20-të, renditja e saj më e lartë deri më tani.

Si dhe ndjenjën personale të mirëqenies, bazuar në sondazhet e Gallup në çdo vend, rezultati i lumturisë merr parasysh PBB-në, mbështetjen sociale, lirinë personale dhe nivelet e korrupsionit.

Këtë vit autorët përdorën gjithashtu të dhëna nga mediat sociale për të krahasuar emocionet e njerëzve para dhe pas pandemisë Covid-19. Ata gjetën “rritje të fortë në ankth dhe trishtim” në 18 vende, por një rënie në ndjenjat e zemërimit.

“Mësimi i raportit të lumturisë botërore ndër vite është se mbështetja sociale, bujaria ndaj njëri-tjetrit dhe ndershmëria në qeveri janë vendimtare për mirëqenien”, shkroi bashkëautori i raportit, Jeffrey Sachs. “Udhëheqësit botërorë duhet të kenë kujdes.”

Në sheshin e tregut të Helsinkit të premten, pranë Detit Baltik ende të ngrirë, Jukka Viitasaari tha se nuk ishte i befasuar që finlandezët e përshkruanin veten si të lumtur. “Shumë gjëra janë padyshim të mira këtu – natyra e bukur, ne jemi të qeverisur mirë, shumë gjëra janë në rregull,” tha pronari i biznesit.

Vendi me pyje dhe liqene të mëdha është gjithashtu i njohur për shërbimet e tij publike që funksionojnë mirë, saunat e kudogjendura, besimin e përhapur te autoriteti dhe nivelet e ulëta të krimit dhe pabarazisë.

Megjithatë, raporti “ngriti disa vetulla” kur e vendosi Finlandën për herë të parë në krye të listimeve të saj në 2018. Shumë nga 5.5 milionë banorët e vendit nordik e përshkruajnë veten si të heshtur dhe të prirur ndaj melankolisë dhe pranojnë se i shohin me dyshim shfaqjet publike të gëzimit.

“Dikush nga jashtë duhej të na thoshte se e kishim mirë në krahasim me shumë vende të tjera,” tha Viitasaari. “Por pas pesë vitesh që kemi ardhur në krye [të renditjes], ne po mësohemi me të!”

Burimi: The Guardian