Këto janë qytetet më të shtrenjta për të punuar jashtë vendit 2021

Qyteti më i shtrenjtë për të jetuar dhe punuar jashtë në 2021 është gjetur të jetë Ashgabat, kryeqyteti i Turkmenistanit të Azisë Qendrore, sipas një raporti vjetor nga menaxheri i aseteve Mercer.

Ashgabat u ngjit një vend nga indeksi i Kostos së Jetesës së Qytetit 2020 të Mercer, duke u ndërruar me Hong Kongun, i cili kishte kryesuar renditjen për tre vitet e mëparshme.

Indeksi 2021 i Mercer renditi koston e jetesës në 209 qytete, duke krahasuar koston e më shumë se 200 artikujve në secilin vend, përfshirë ushqimin, mallrat shtëpiake, transportin dhe strehimin.

Në rastin e kryeqytetit të Turkmenistanit, Mercer theksoi se inflacioni ishte rritur me 11% në vitin 2020 dhe një “mungesë e valutës së huaj në vend ka ndikuar në disponueshmërinë dhe koston e artikujve bazë ushqimorë”, tha Kate Fitzpatrick, udhëheqës i praktikës globale të lëvizjes së Mercer për Britaninë e Madhe dhe Irlandën.

Kryeqyteti libanez i Bejrut hyri si qyteti i tretë më i shtrenjtë për emigrantët. Ai kërceu 42 vende në renditjen e vitit 2021 “si rezultat i një depresioni të rëndë dhe të gjerë ekonomik për shkak të përshkallëzimit të disa krizave – kriza më e madhe financiare e vendit, COVID-19 dhe shpërthimi i Portit të Bejrutit në 2020.”

Bishkek, kryeqyteti i Kirgistanit, u emërua qyteti më pak i kushtueshëm për mërgimtarët nga Mercer, pasuar nga Lusaka, Zambia dhe Tbilisi, Georgia.

Në vazhdën e pandemisë së vazhdueshme të koronavirusit, Mercer vuri në dukje se si lëvizja jashtë vendit për punë po evoluonte nga “caktimet afatgjata” në lloje të tjera lëvizjesh. Kjo përfshinte caktuesit afatshkurtër, punësimet e huaja ndërkombëtare, transferuesit e përhershëm, udhëtarët, punëtorët ndërkombëtarë në distancë dhe profesionistët e pavarur ndërkombëtarë.

Këtu është një përmbledhje e 10 qyteteve më të shtrenjta për emigrantët, sipas gjetjeve të Mercer.


Qytetet më të shtrenjta për emigrantët

  1. Ashgabat, Turkmenistan
  2. Hong Kong
  3. Bejrut, Liban
  4. Tokio, Japoni
  5. Cyrih, Zvicër
  6. Shangai, Kinë
  7. Singapori
  8. Gjenevë, Zvicër
  9. Pekin, Kinë
  10. Bernë, Zvicër