Kina kalon SHBA si vendi më i pasur në botë

Kina ka kaluar Shtetet e Bashkuara si vendi më i pasur në botë, zbuloi një raport i fundit nga krahu i kërkimit të konsulentëve McKinsey & Co.

Studimi shqyrtoi bilancet e 10 vendeve që përfaqësojnë mbi 60% të të ardhurave botërore.

Ai tha se pasuria globale është trefishuar në dy dekadat e fundit dhe Kina përbënte pothuajse një të tretën e kësaj rritjeje globale.

Pasuria e Kinës është rritur nga 7 trilionë dollarë në vitin 2000 në 120 trilionë dollarë në vitin 2020.

Krahasisht, SHBA mund të dyfishonte pasurinë e saj gjatë së njëjtës periudhë.

Megjithatë, kjo rritje në vlerën neto nuk ishte në sinkron me Produktin e Brendshëm Bruto global (GDP), theksoi raporti i McKinsey.

Raporti paralajmëroi se “efektet anësore” të një bumi të tillë të pasurisë mund të përfundonin në krizë.

Bota tani më e pasur se kurrë

Pasuria neto globale u rrit në 514 trilionë dollarë në vitin 2020 nga 156 trilionë dollarë në vitin 2000.

Tani jemi më të pasur se kurrë,” tha për Bloomberg Jan Mischke, një partner në Institutin Global McKinsey në Cyrih.

Megjithëse pasuria e Kinës u rrit me mbi 17 herë, pasuria e SHBA u rrit në 90 trilion dollarë.

Rritja më e cekët e Amerikës i atribuohet një rritjeje më të heshtur të çmimeve të pronave.

SHBA dhe Kina janë ekonomitë më të mëdha në botë. Megjithatë, në të dy vendet, mbi dy të tretat e pasurisë mbahen nga 10% e familjeve më të pasura, thuhet në raport.

Rritja e vlerës neto tejkaloi PBB-në globale

Rritja e vlerës neto në dy dekadat e fundit kishte tejkaluar rritjen e PBB-së globale.

Kjo mund t’i atribuohet çmimeve gjithnjë në rritje të pronave për shkak të rënies së normave të interesit, tha ai.

Krahasuar me të ardhurat, çmimet e aseteve janë rritur pothuajse 50% më të larta se mesatarja e tyre afatgjatë.

Kjo ka ngritur pikëpyetje mbi qëndrueshmërinë e rritjes së pasurisë.

Shumica e pasurisë së ruajtur në pasuri të paluajtshme

Thuhet se 68% e kësaj pasurie globale ruhet në pasuri të paluajtshme. Pjesa tjetër është e mbyllur në infrastrukturë, makineri dhe pajisje, së bashku me mallra jomateriale si patentat dhe pronësia intelektuale. Veçanërisht, asetet financiare përjashtohen nga këto vlerësime pasi ato balancohen efektivisht nga detyrimet.

Efektet anësore të një bumi të tillë pasurie

Rritja e çmimeve të pasurive të paluajtshme mund ta bëjë pronësinë e shtëpive të papërballueshme për shumë njerëz, duke i shtyrë ata jashtë tregut të pasurive të paluajtshme.

Mund të çojë gjithashtu në një krizë të rëndë financiare si ajo që goditi SHBA-në në vitin 2008.

Kina gjithashtu mund të shikojë një krizë të ngjashme mbi borxhin e zhvilluesve të pronave si China Evergrande Group, paralajmëroi raporti.

Cila mund të jetë zgjidhja?

Një zgjidhje e mundshme është drejtimi i pasurisë së botës në investime produktive që mund të nxisin PBB-në globale, sugjeroi raporti.

Në një skenar të rastit më të keq, çmimet e aseteve mund të shemben, gjë që mund të fshijë deri në një të tretën e pasurisë botërore.

Në një skenar të tillë, vlera globale do të binte përsëri në përputhje me të ardhurat botërore, shtoi raporti.

Burimi: News Bytes