Kjo është fotografia e parë e vrimës së zezë supermasive në zemër të Rrugës së Qumështit

Botës i është dhuruar fotografia e dytë e bërë ndonjëherë e një vrime të zezë supermasive – dhe këtë herë, është një vrimë e zezë që është relativisht afër shtëpisë. Sot, shkencëtarët që bashkëpunojnë në projektin masiv të Event Horizon Telescope (EHT) publikuan një imazh të Sagittarius A*, vrimës së zezë gjigante që rrotullohet në qendër të galaktikës sonë, Rrugës së Qumështit.

Kjo dhuratë qiellore vjen nga i njëjti projekt që bëri mjaft bujë në vitin 2019 kur publikuan imazhin e parë të marrë të një vrime të zezë. Fotoja portokalli e paqartë tani shfaq një vrimë të zezë supermasive në zemër të një galaktike vigane të quajtur Messier 87, ose M87, e cila ndodhet 55 milionë vite dritë nga Toka. Rezultati novator i ndihmoi shkencëtarët të verifikonin formën rrethore të këtyre objekteve si dhe të konfirmonin më tej teorinë e relativitetit të përgjithshëm të Albert Ajnshtajnit, i cili parashikoi ekzistencën e vrimave të zeza.

Tani, ekipi është kthyer me një tjetër foto të një vrime të zezë, kjo pikërisht në oborrin tonë të shtëpisë. I vendosur 26,000 vite dritë nga Toka, Sagittarius A, ose Sgr A, mendohet të jetë afërsisht 4 milionë herë më i madh se masa e Diellit tonë. Shkencëtarët kanë konkluduar ekzistencën e saj në qendër të galaktikës sonë për dekada, bazuar në mënyrën se si objektet lëvizin rreth vrimës së zezë. Por kjo është hera e parë që kemi një imazh të drejtpërdrejtë të zonës së saj të errët qendrore, ose “hijes”, edhe më shumë provë e jetës së lidhjes së lagjes sonë kozmike. “Deri më tani, ne nuk kishim një fotografi të drejtpërdrejtë që konfirmonte se Sgr A* ishte me të vërtetë një vrimë e zezë,” tha Feryal Özel, një astronom në Universitetin e Arizonës dhe anëtar i EHT, gjatë një konference për shtyp duke njoftuar lajmin. Ajo shtoi, “Ky imazh tregon një unazë të ndritshme që rrethon errësirën – shenjën treguese të hijes së vrimës së zezë“.

Me çdo foto të re të vrimës së zezë supermasive që marrim, shkencëtarët mësojnë pak më shumë rreth këtyre objekteve enigmatike. “Këto vrima të zeza supermasive, ne nuk e dimë vërtet se si u formuan apo u rritën kaq të mëdha,” thotë Meredith Clark Powell, një studiuese e vrimave të zeza në Universitetin Stanford, për The Verge. “Pra, është një fushë shumë aktive e kërkimit.”

Krahasimi në distancë i M87 dhe Sgr A*. Imazhi: Fondacioni Kombëtar i Shkencës/Keyi “Onyx” Li

Sinqerisht, nuk mund të kapet një imazh i një vrime të zezë drejtpërdrejt. Vrimat e zeza, nga vetë natyra e tyre, nuk mund të “shihen”, pasi këto objekte janë aq masive sa asgjë nuk mund t’i shpëtojë tërheqjes së tyre gravitacionale – përfshirë dritën. Në vend të kësaj, ne mund të kapim siluetën e një vrime të zezë. Nëse një vrimë e zezë supermasive është e rrethuar nga një disk rrotullues gazi dhe pluhuri, ai material do të shkëlqejë me shkëlqim pasi gazi dhe pluhuri shpejtohen dhe nxehen nga tërheqja e fuqishme gravitacionale e vrimës aty pranë. Ajo që EHT po kap në të vërtetë është hija e vrimës së zezë në sfondin e atij gazi dhe pluhuri të ndezur.

Një krahasim i madhësisë së M87 dhe Sgr A*. Imazhi: Fondacioni Kombëtar i Shkencës/Keyi “Onyx” Li

Burimi: The Verge