Kometa jeshile do t’i afrohet Tokës për herë të parë në 50’000 vjet

Një kometë e gjelbër e ndezur do të lëkundet nga hapësira e jashtme e Tokës për herë të parë në 50’000 vjet dhe mund të rrijë përreth për një muaj.

Zyrtarët e NASA-s thanë se vizitori i akullt u pa për herë të parë në mars 2022 ndërsa ishte brenda orbitës së Jupiterit.

Mund të shihet përmes dylbive si një shkëlqim i vogël jeshil për ata në hemisferën veriore duke filluar nga e enjtja.

Do të jetë më afër Tokës më 2 shkurt, thanë shkencëtarët.

“Kometat janë jashtëzakonisht të paparashikueshme, por nëse kjo vazhdon trendin e saj aktual në shkëlqim, do të jetë e lehtë të dallohet,” tha NASA në blogun e saj në fillim të këtij muaji.

“Është e mundur që mund të bëhet e dukshme me sy të lirë nën qiellin e errët.”

Trupi qiellor i akullt – i quajtur C/2022 E3 (ZTF) sipas NASA – po bën afrimin e tij më të afërt me diellin më 12 janar përpara se të bëjë afrimin më të afërt me Tokën më 2 shkurt.

Në atë pikë do të jetë vetëm rreth 26 milionë milje (42 milionë kilometra) larg planetit, sipas Shoqërisë Planetare.

Një shkëlqim i gjelbër i ndezur do të jetë i dukshëm për vëzhguesit në hemisferën veriore në qiellin e mëngjesit ndërsa kometa lëviz në veriperëndim gjatë muajit janar. Ata në hemisferën jugore do të jenë në gjendje ta dallojnë atë në shkurt, tha NASA.

Kometa nuk pritet të jetë aq shumë “spektakël” sa kometa NEOWISE e vitit 2020 – kometa më e ndritshme e dukshme nga hemisfera veriore që nga viti 1997, tha NASA.

Por është ende “një mundësi e mrekullueshme për të krijuar një lidhje personale me një vizitor të akullt nga sistemi i largët i jashtëm diellor“, tha NASA.

Kometës i duhen rreth 50,000 vjet për të rrotulluar diellin, kështu që “një mundësi për ta parë atë do të vijë vetëm një herë në jetë”, tha Shoqëria Planetare.

Burimi: BBC News