Çfarë muzike ju ndihmon të flini? Për shumë njerëz, janë Billie Eilish dhe BTS

Dëgjimi i një melodie relaksuese para se të shkoni në shtrat është menduar prej kohësh se na ndihmon të biem në gjumë. Qindra lista të Spotify premtojnë muzikë në këmbim të ëndrrave të ëmbla.

Por çfarë është saktësisht muzika relaksuese?

Shkencëtarët nga Qendra për Muzikë në Tru në Universitetin Aarhus në Danimarkë u përpoqën të trajtonin këtë pyetje dhe të eksploronin nëse e ashtuquajtura muzika e gjumit ndante një grup unik karakteristikash universale.

Ata u befasuan kur zbuluan se muzika pop dhe R&B shpesh shfaqen në listat e luajtjes me emra ose përshkrime që lidhen me gjumin.

Në kërkim të ninullës perfekte

Studiuesit analizuan më shumë se 225,000 këngë nga 985 lista dëgjimi në Spotify që ishin të lidhura me gjumin dhe i krahasuan ato me muzikën nga një grup të dhënash që përfaqëson muzikën në përgjithësi.

Hulumtimi i tyre zbuloi se, siç supozohet zakonisht, muzika relaksuese karakterizohet shpesh nga ritmi më i ulët, zhurma dhe energjia dhe ka më shumë gjasa të jetë instrumentale dhe akustike, si Lullaby e Brahms.

Megjithatë, kur numërohet numri i herëve që një këngë e caktuar është shfaqur në grupin e tyre të të dhënave të gjumit, kënga më e njohur, e shfaqur 245 herë, ishte “Dynamite” nga grupi pop popullor korean BTS.

Këngë të tjera të njohura që shfaqen shpesh në listat e luajtjes së gjumit të Spotify ishin “Jealous” nga Labrinth, ose “lovely (me Khalid)” nga Billie Eilish dhe Khalid.

Dr Kira Vibe Jespersen, një asistent profesor në Universitetin e Aarhus që mori pjesë në studim, tha se shumëllojshmëria dhe shpeshtësia e “muzikës pop të përgjithshme” që doli në bazën e të dhënave ishte “gjetja më befasuese”.

Studimi është publikuar në revistën shkencore Plos One.

Pse muzika pop mund të na ndihmojë të flemë?

Studiuesit danezë mendojnë se është e mundur që “muzika jotipike qetësuese” si muzika pop mund të rrisë relaksimin për shkak të familjaritetit dhe “kodimit parashikues”.

Kodimi parashikues është një teori e përgjithshme e funksionit të trurit. Ai sugjeron që truri gjeneron vazhdimisht modele të botës bazuar në kujtesën tonë të ngjarjeve të së kaluarës për të bërë parashikime, dhe pas një parashikimi të dështuar, shkakton një “gabim të vogël parashikimi” për të përmirësuar parashikimet e së ardhmes.

Sigurisht që kur bëhet fjalë për gjumin, ne nuk duam asnjë gabim parashikimi, thjesht duam që ai të jetë shumë i parashikueshëm,” tha Jespersen për Euronews Next.

Thuhet gjithashtu se familjariteti formëson preferencat tona muzikore, sepse na pëlqejnë tingujt dhe muzika që mund t’i lidhim me përvojat e mëparshme pozitive.

Ne në fakt nuk e kemi testuar këtë, por hipoteza ime do të ishte që muzika pop, për shembull, do të përdoret kryesisht nga njerëz që përdorin muzikën për rregullimin e emocioneve para se të shkojnë për të fjetur, si një shpërqendrim, ose potencialisht për të maskuar tingujt e jashtëm mjedisor, të tilla si zhurma e trafikut, një fqinj, apo të tjera,” shpjegoi ajo.

A janë vërtet të reja këto muzikë pop për zbulimet e gjumit?

Sondazhet e mëparshme të kryera në Britani dhe Australi kishin zbuluar tashmë se nuk kishte një zhanër muzikor ekskluziv që përdorej për të fjetur, por të dy dolën në përfundimin se më i shpeshti ishte muzika klasike.

Interesante, studimi danez zbuloi se muzika klasike ishte vetëm zhanri i shtatë më i shpeshtë.

20 kategoritë kryesore të zhanreve në grupin e të dhënave të Sleep Playlist Dataset

Studiuesit në Danimarkë thonë se mospërputhja midis gjetjeve mund të jetë për shkak se të dy studimet e mëparshme janë kryer në vende specifike, ndërsa studimi i tyre kishte një qasje ndërkombëtare falë bazës së të dhënave globale të Spotify.

Ata shpresojnë se kërkimi i tyre do të ndihmojë në informimin e sprovave klinike të ardhshme në fushën e terapisë muzikore, si dhe do të na sjellë një hap më afër të kuptuarit se si muzika mund të përdoret për të rregulluar emocionet dhe zgjimin.

Burimi: Euronews