Kompanitë e naftës drejt energjisë së rinovueshme

Kompanitë kryesore të naftës British Petroleum (BP) dhe TotalEnergies (TTEF.PA) dolën fitues në një ankand 7 gigavat (GW) në det të erës në Gjermani me vlerë 12.6 miliardë euro (13.96 miliardë dollarë).

Lëvizja vjen pasi gjigantët evropianë të naftës kërkojnë të rrisin bizneset e tyre me karbon të ulët duke hyrë në sektorin e burimeve të rinovueshme, edhe pse kthimet për projektet diellore dhe të erës janë nën presion vitet e fundit për shkak të kufizimeve të zinxhirit të furnizimit dhe rritjes.

Rezultatet konfirmojnë atraktivitetin e investimeve në energjinë e erës në det të hapur në Gjermani,” tha Klaus Mueller, president i rregullatorit gjerman të energjisë Bundesnetzagentur. Ai e quajti lëvizjen një hap të rëndësishëm drejt arritjes së një objektivi kombëtar të kapacitetit në det të hapur prej 30 GW deri në vitin 2030.

​ Tre lokacione në tenderin për ndërtimin 2 GW të kapacitetit të turbinave në det të hapur ndodhen rreth 120 km (75 milje) në veriperëndim të ishullit Heligoland në Detin e Veriut dhe një me 1 GW shtrihet në Detin Baltik, rreth 25 km larg nga ishulli. të Ruegen-it.

“Ky është një moment historik i rëndësishëm për BP, duke treguar angazhimin tonë për kalimin në një kompani të integruar të energjisë,” u shpreh kreu i BP Matthias Bausenëein.

Fuqia nga fermat e erës do të përdoret për prodhimin e hidrogjenit dhe biokarburanteve me karbon të ulët ose të gjelbër, si dhe për të furnizuar rrjetin e karikimit të automjeteve elektrike të BP, tha ai.

Çmimet për dy vendet e tjera, të cilat përfshijnë të drejtat për zhvillimin, ndërtimin dhe funksionimin e impianteve dhe marrjen e lidhjeve me rrjetin, shkuan për TotalEnergies, njoftoi kompania franceze në një deklaratë.

Hyrja jonë në energjinë e erës në det të hapur në Gjermani, tregu më i madh i energjisë elektrike në Evropë, është një hap kyç në zbatimin e strategjisë sonë për t’u bërë një lojtar i integruar fitimprurës në tregjet e energjisë elektrike,” tha CEO i TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Nëntëdhjetë përqind e të ardhurave nga tenderi do të shkojnë për uljen e kostove të energjisë elektrike dhe masat e mbrojtjes detare..

Pagesat fillestare të British Petroleum që arrijnë në 678 milionë euro, ekuivalente me 10% të shumës së ofertës, do të paguhen deri në korrik 2024. Pjesa e mbetur prej 90% do të paguhet gjatë një periudhe 20-vjeçare kur projektet të hyjnë në funksion.

TotalEnergies tha se do t’i paguajë qeverisë federale gjermane 582 milionë euro, duke shtuar se një kontribut vjetor do të paguhet gjithashtu për operatorët e sistemit të transmetimit të energjisë elektrike të ngarkuar me lidhjen e projekteve për 20 vjet nga vënia në punë e vendeve.

Përkthyer dhe përshtatur nga Reuters për Probizz.al