Konferenca COP26 vendosi një rekord për emetimet e CO2, me udhëtimet ajrore si fajtorin kryesor

Samiti dy-javor i klimës i Kombeve të Bashkuara në Glasgow, COP26, i cili përfundon të premten, do të emetojë rreth 102,500 ton dioksid karboni – kjo është ekuivalenti i emetimeve totale mesatare vjetore për më shumë se 8,000 banorë të Mbretërisë së Bashkuar.

Rreth 60% e emetimeve të samitit vlerësohet të vijnë nga fluturimet ndërkombëtare, ndërsa kontribuesit e tjerë të mëdhenj përfshijnë akomodimin për delegatët dhe pjesëmarrësit, policimin dhe sigurinë për eventin, transportin për në dhe nga vendet e organizimit, dhe energjinë lokale, ujin dhe menaxhimin e mbeturinave.

Ngjarja është konferenca më intensive e karbonit e OKB-së për klimën deri më tani. Për krahasim, COP25 2019 në Madrid, emetoi rreth 51,101 ton dioksid karboni dhe COP21 i 2015 në Paris, emetoi rreth 43,000 ton dioksid karboni.

Udhëheqësit botërorë bënë një mori premtimesh për klimën gjatë samitit, duke përfshirë marrëveshjet për të hequr gradualisht qymyrin, për të ulur emetimet e metanit dhe për t’i dhënë fund shpyllëzimit. Megjithatë, aktivistët mjedisorë kanë akuzuar ministrat e qeverisë dhe korporatat për të ashtuquajturën “larëse jeshile” dhe kanë argumentuar se angazhimet nuk janë adekuate për të adresuar shkallën e krizës klimatike.

Takimi në Glasgow nuk supozohet të jetë një demonstrim i stileve të jetesës së qëndrueshme dhe nuk duhet të gjykohet në këto terma,” tha në një deklaratë Doug Parr, shkencëtari kryesor për Greenpeace UK.

“Por dështimi për të arritur ndonjë marrëveshje kuptimplotë në lidhje me kufizimin e emetimeve të mëdha të karbonit të aviacionit – në një konferencë ku 60% e emetimeve të tyre vinin nga aviacioni, me një kor mbështetës të zemërimit mediatik ndaj hipokrizisë së avionëve privatë të elitave – vërteton mungesën e barazi në këto bisedime,” shtoi Parr.

Qeveria britanike është zotuar të organizojë një konferencë neutrale ndaj klimës dhe tha se do të zbatojë një strategji të kompensimit të karbonit, duke përfshirë blerjen e kredive të karbonit dhe financimin e projekteve për të zëvendësuar energjinë elektrike të prodhuar nga lëndët djegëse fosile me energji të rinovueshme.

Burimi: CNBC