Konsumi i gazit në BE bie me pothuajse 20%, duke tejkaluar objektivin

Konsumi i gazit në të gjithë Bashkimin Evropian u ul me pothuajse 20% midis gushtit dhe janarit, duke reflektuar një vendosmëri të përhapur midis familjeve dhe kompanive për të marrë gjërat në duart e tyre dhe për të zbutur ndikimin nga rritja e faturave.

Shifrat, të publikuara të martën nga Eurostat, nënkuptojnë se BE-ja ka tejkaluar lehtësisht objektivin e saj për të reduktuar konsumin e gazit me 15%, i cili supozohej të përmbushej deri në fund të marsit.

Objektivi u ra dakord në verë si veprim parandalues kundër një skenari të rastit më të keq në të cilin Rusia do të ndalonte papritur furnizimet me gaz për bllokun në hakmarrje për sanksionet perëndimore.

Kremlini përfundimisht mbylli gazsjellësin Nord Stream 1 me Gjermaninë, por vazhdoi të furnizonte Evropën me gaz përmes tubacioneve të tjera, megjithëse në doza më të vogla, dhe anijeve LNG.

Në korrik, ministrat vendosën ta bëjnë vullnetar qëllimin prej 15% dhe ta kthejnë atë të detyrueshëm vetëm në rast mungesash të rënda, një mundësi që moti i butë, diversifikimi i furnitorëve dhe magazinimi nëntokësor ndihmuan në shmangien e tij.

Megjithatë, shifrat e fundit tregojnë se nevoja për të kursyer para në faturat e gazit ishte më e fortë se çdo mandat evropian apo kombëtar.

Konsumi i gazit në BE ra me 19.3% midis gushtit 2022 dhe janarit 2023 krahasuar me konsumin mesatar për të njëjtët muaj midis 2017 dhe 2022, tha Eurostat.

Kursimet më të mëdha u regjistruan në Finlandë (–57,3%), Lituani (–47,9%) dhe Suedi (–40,2%).

Reduktime ishin gjithashtu të konsiderueshme në Estoni, Letoni, Holandë, Luksemburg, Rumani, Danimarkë, Kroaci, Bullgari, Greqi, Hungari dhe Gjermani, me të gjitha tejkalimet prej 19.3% të bllokut.

Spanja (–13,7%) dhe Sllovenia (–14,2%) nuk kanë arritur ende objektivin vullnetar prej 15%, edhe pse nga pikëpamja teknike, kanë ende kohë deri në fund të marsit për ta arritur këtë.

Irlanda, një vend ishull që nuk bleu asnjë gaz nga Rusia, shënoi normën më të moderuar të kursimeve të gazit, me vetëm -0.3% deri në fund të janarit.

Në të kundërt, Malta dhe Sllovakia ishin dy shtetet e vetme anëtare ku konsumi i gazit në fakt u rrit.

Që nga fillimi i krizës energjetike, zyrtarët e BE-së dhe ekspertët e energjisë kanë këmbëngulur vazhdimisht se kursimi i energjisë është mjeti më efektiv për të zbutur efektet më të këqija të krizës energjetike, e cila u shkaktua nga një mospërputhje mbarëbotërore midis ofertës dhe kërkesës gjatë rimëkëmbjes pas COVID.

Urgjenca politike rreth krizës energjetike, megjithatë, duket se është zvogëluar pasi çmimet e gazit në Evropë hynë në fillim të dhjetorit në një prirje rënëse shumë të mirëpritur.

Tregtimi në Title Transfer Facility (TTF), qendra kryesore e Evropës, u mbyll të hënën me 49,87 € për megavat-orë, një shumë larg nga niveli rekord prej 338 € në mes të gushtit, por ende jashtëzakonisht i ngritur në krahasim me 17 € të parë në shkurt 2021.

Qetësia në tregjet e gazit ka bërë që Komisioni Evropian dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar të rishikojnë lart parashikimet e tyre ekonomike për eurozonën, duke larguar kërcënimin e recesionit.

Burimi: Euronews