Kopja më e njohur në botë e Da Vinçit shitet për 210,000 euro në Paris

Një kopje origjinale e Mona Lizës së Leonardo da Vinçit që daton më shumë se 400 vjet më parë është shitur për 210,000 euro.

Piktura kaloi disa kohë në shtëpinë e ankandit “Artcurial”, në Bruksel, përpara se të transportohej në Christie’s në Paris për një ankand që u zhvillua dje.

Origjinali i Leonardos, të cilin mbreti francez Francois I bleu nga piktori në 1518, mund të gjendet në muzeun e Luvrit të Parisit dhe nuk është në shitje.

Por ky version, që daton rreth vitit 1600, është aq i ngjashëm me origjinalin saqë ekspertët thonë se ka të ngjarë që artisti të ketë pasur qasje të afërt me versionin e Leonardos.

Vlerësimet origjinale supozuan se kopja do të kushtonte 150,000-200,000 €.

EAN-PIERRE MULLER, Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kopja e 1600 (majtas) e paraqitur në Artcurial në Bruksel VS. piktura reale e Da Vinçit

Kjo kopje njihet gjerësisht si Mona Lisa e Hekking-ut, sipas ish-pronarit Raymond Hekking, një tregtar sendesh antike i cili vdiq në vitin 1977. Ai e bleu veprën nga një tregtar arti gjatë viteve 1950.

Hekking e bleu pikturën për vetëm 2,57 euro dhe kaloi një pjesë të madhe të jetës së tij i bindur se ishte Mona Lisa e vërtetë dhe bëri një fushatë publicitare duke pretenduar kështu.

Ajo është ilustrimi i përsosur i magjepsjes që Mona Lisa ka frymëzuar gjithmonë dhe të cilën ajo e ushtron gjithnjë e më shumë,” mendon Pierre Etienne, Drejtor Ndërkombëtar i Pikturave Master të Vjetër në Christie’s.

“Ajo është ëndrra e një njeriu me pasion për artin. Ajo është ideali i tij. Raymond Hekking ishte mbrojtësi i saj i vendosur mes historianëve të artit dhe mediave botërore në vitet 1960. Ajo do të jetë muza e tij, ai do të jetë poeti i saj.”

Burimi: Euronews