Koronavirusi i ri është vërtet sezonal, flet studimi

Temperaturat e ngrohta dhe klimat tropikale mund të ndihmojnë vërtet në uljen e përhapjes së COVID-9, sugjeron një studim i ri. Studimi zbuloi se vendet me temperatura të ngrohta dhe orë të gjata rrezesh dielli, të tilla si vendet afër ekuatorit dhe ato që përjetojnë verën, kishin një normë më të ulët të rasteve COVID-19, krahasuar me vendet më larg ekuatorit dhe ato që përjetonin mot më të ftohtë.

Gjetjet u mbajtën edhe pasi studiuesit morën parasysh faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në përhapjen e COVID-19 dhe numrin e rasteve të raportuara, të tilla si niveli i urbanizimit të një vendi dhe intensiteti i testimit të COVID-19. Por përsëri, studiuesit theksojnë se gjetjet e tyre nuk do të thonë që moti i verës do të eleminojë COVID-19, por kjo mund t’u japë njerëzve një dorë kundër sëmundjes.

Rezultatet tona nuk nënkuptojnë që sëmundja do të zhduket gjatë verës ose nuk do të prekë vendet afër ekuatorit,”-shkruajnë autorët në punimin e tyre, botuar më 27 prill në revistën Scientific Reports. “Përkundrazi, temperaturat më të larta dhe rrezatimi më intensiv UV (ultraviolet) gjatë verës ka të ngjarë të mbështesin masat e shëndetit publik për të përmbajtur SARS-CoV-2“, koronavirusi i ri që shkakton COVID-19.

Virusi sezonal
Menjëherë pasi filloi pandemia e COVID-19 në dimrin e vitit 2020, kishte spekulime se temperaturat e verës mund të sjellin lehtësim nga COVID-19. Në të vërtetë, shumë viruse të frymëmarrjes, përfshirë viruset e gripit, tregojnë një model sezonal, duke arritur kulmin gjatë dimrit dhe duke u zhytur gjatë verës.

Shkencëtarët nuk e dinë me siguri pse këto viruse ndjekin një model sezonal, por mendohet se një numër faktorësh luajnë një rol. Për shembull, studimet sugjerojnë se shumë viruse të frymëmarrjes janë më të qëndrueshme dhe qëndrojnë në ajër më gjatë në mjedise me temperatura të ftohta dhe lagështi të ulët, raportoi më parë Live Science. Sjelljet njerëzore, të tilla si mbledhja brenda shtëpisë gjatë dimrit, gjithashtu mund të rrisin transmetimin.

Studimet në enët laboratorike kanë zbuluar gjithashtu se temperatura dhe lagështia e lartë zvogëlojnë mbijetesën e SARS-CoV-2, por nëse kjo përkthehet në transmetim në botën reale ishte e paqartë.

Në studimin e ri, studiuesit analizuan informacionin nga 117 vende, duke përdorur të dhëna për përhapjen e COVID-19 nga fillimi i pandemisë deri më 9 janar 2021. Ata përdorën metoda statistikore për të ekzaminuar marrëdhëniet midis gjerësisë gjeografike të një vendi, e cila ndikon sasia e dritës së diellit që merr, si dhe temperatura dhe lagështia, dhe niveli i tij i përhapjes së COVID-19. Ata gjithashtu përdorën të dhëna nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për të kontrolluar faktorët që mund të ndikojnë në sa goditet një vend nga COVID-19, të tilla si udhëtimet ajrore, shpenzimet e kujdesit shëndetësor, raporti i të rriturve të moshuar ndaj të rinjve dhe zhvillimi ekonomik.

Ata zbuluan se çdo rritje prej 1 shkalle në gjerësinë gjeografike të një vendi nga ekuatori ishte e lidhur me një rritje prej 4.3% të numrit të rasteve COVID-19 për milion njerëz. Kjo do të thotë që nëse një vend është 620 milje (1.000 kilometra) më afër ekuatorit krahasuar me një tjetër, vendi më afër ekuatorit mund të presë që të ketë 33% më pak raste COVID-19 për milion njerëz, me të gjithë faktorët e tjerë që janë të barabartë midis vendet.

Rezultatet tona janë në përputhje me hipotezën që nxehtësia dhe rrezet e diellit zvogëlojnë përhapjen e SARS-CoV-2 dhe përhapjen e COVID-19“,-sipas autorëve, nga Instituti Heidelberg i Shëndetit Global në Gjermani dhe Akademia Kineze e Shkencave Mjekësore në Pekin. Gjetjet gjithashtu nënkuptojnë se “kërcënimi i ringjalljes epidemike mund të ketë rritje gjatë dimrit”,-siç u pa në shumë vende të hemisferës veriore në dhjetor 2020 dhe janar 2021, thanë ata.

Autorët shënojnë se studimi i tyre përfshiu të dhëna vetëm deri më 9 janar 2021, përpara se një numër variantesh COVID-19, duke përfshirë variante që u shfaqën për herë të parë në Afrikën e Jugut dhe Mbretërinë e Bashkuar, të ngriheshin në të gjithë botën, kështu që është e paqartë nëse këto variante do të tregojnë modele të ngjashme të infeksionit sezonal.

Publikuar në Live Science.