Korriku, muaji më i nxehtë në botë i regjistruar ndonjëherë

Korriku ishte muaji më i nxehtë në botë i regjistruar ndonjëherë, kanë konfirmuar shkencëtarët e qeverisë amerikane, një tregues tjetër i krizës klimatike që po shpaloset dhe që tani po prek pothuajse çdo pjesë të planetit.

Temperatura globale e sipërfaqes së tokës dhe oqeanit muajin e kaluar ishte një gradë Celsius, 0.9C, më e nxehtë se mesatarja e shekullit të 20-të prej 15.8C, duke e bërë atë muajin më të nxehtë që kur filloi regjistrimi modern 142 vjet më parë.

Ajo ka mposhtur rekordin e mëparshëm të vendosur në korrik 2016, sipas Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës (Noaa).

“Korriku është zakonisht muaji më i ngrohtë në botë i vitit, por korriku 2021 e tejkaloi veten si korriku dhe muaji më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë. Ky rekord i ri shton rrugën shqetësuese dhe përçarëse që ndryshimi i klimës ka vendosur për globin.”-tha Rick Spinrad, administratori i Noaa.

Nxehtësia rekord e muajit të kaluar u nxit nga temperaturat e larta në të gjithë botën, me Azinë që përjetoi korrikun e saj më të nxehtë në histori dhe Evropën, e cila është djegur nga valët e të nxehtit dhe zjarret në vendet përfshirë Greqinë dhe Italinë, duke regjistruar korrikun e saj të dytë më të nxehtë në rekord. Thuhet se temperatura më e nxehtë e regjistruar ndonjëherë në Evropë është vendosur në Sicili të mërkurën, ku ka arritur 48.8 C.

Noaa graphic

Australia pati korrikun e katërt më të ngrohtë të regjistruar, ndërsa Amerika e Veriut, e cila është përballur me nxehtësinë ekstreme, thatësirën dhe zjarrin në pjesën më të madhe të pjesës perëndimore të saj për pjesën më të madhe të vitit, ka temperaturën e saj të gjashtë më të lartë të korrikut të regjistruar.

Raporti i klimës Noaa gjithashtu zbuloi se shtrirja e akullit të detit Arktik ishte më shumë se 18% nën një mesatare të vendosur midis 1981 dhe 2010, shkalla e katërt më e vogël që kur filluan regjistrimet satelitore në 1979.

Tani ka shumë të ngjarë që 2021 të renditet ndër 10 vitet më të nxehta të regjistruara ndonjëherë, tha Noaa.

Konfirmimi i të nxehtit rekord të korrikut vjen pas publikimit të një raporti të rëndësishëm të Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) të hënën, i cili zbuloi se djegia e karburanteve fosile nga njerëzit e ka nxehur “pa mëdyshje” planetin në temperatura që nuk janë parë në Tokë për rreth 125,000 vjet.

Kjo sjellje po e shtyn botën drejt prishjes së rrezikshme të klimës që mund të shmanget vetëm nga shkurtimet e thella dhe të shpejta të emetimeve të gazrave serrë.

Spinrad tha se raporti i IPCC “konfirmon se ndikimet janë të përhapura dhe intensifikohen me shpejtësi”.

Burimi: The Guardian