Kriza e energjisë nuk mund të vinte në një kohë më të keqe për klimën

Zyrtarët kinezë po urdhërojnë fabrikat e qymyrit të rrisin në mënyrë dramatike prodhimin. Bashkimi Evropian po përballet me një revoltë për Marrëveshjen ambicioze të Gjelbër për klimën. Presidenti amerikan Joe Biden po u bën thirrje vendeve OPEC të rrisin prodhimin e naftës.

Aq shumë për luftën kundër krizës klimatike – është kriza e energjisë ajo që po merr përparësi. Dhe nuk mund të kishte ardhur në një kohë më vendimtare.

Në vetëm tre javë, udhëheqësit dhe negociatorët do të takohen për bisedimet ndërkombëtare të klimës COP26 në qytetin skocez të Glasgow. Momenti po ndërtonte vendosjen e një date përfundimtare për përshpejtimin e kalimit global nga lëndët djegëse fosile që ndryshojnë klimën në energji të rinovueshme para goditjes së krizës.

Por një nxitim për t’u kthyer te karburantet fosile po shqetëson disa ekspertë se ky moment në kohë mund të ngadalësojë atë tranzicion, veçanërisht në përfundimin e qymyrit, tani në një distancë më të afërt se në çdo kohë tjetër në histori.

Shqetësimi me dështimin e energjisë së Kinës duket se po forcon argumentin e interesave pro-qymyrit se kalimi në burimet e rinovueshme po ndodh shumë shpejt,” tha Christine Shearer, drejtoreshë e programit të Global Energy Monitor për qymyrin.

Me afrimin e shpejtë të dimrit dhe ekonominë globale që po tërhiqet nga pandemia Covid-19 më shpejt nga sa ishte përgatitur bota, qeveritë po detyrohen të kërkojnë burime energjie që janë në dispozicion. Infrastruktura që ekziston për të shfrytëzuar energjinë nga burimet e rinovueshme si era dhe ajo diellore thjesht nuk është e mjaftueshme për të përmbushur kërkesën.

Shumë vendimmarrës janë në njëfarë mënyre në panik në lidhje me reagimin social,” tha Lisa Fischer, udhëheqëse e programit në grupin evropian të klimës E3G.

Hedhja e më shumë parave për karburantet fosile nuk është një zgjidhje, tha ajo, dhe disa zgjidhje afatshkurtra janë kontradiktore me qëllimet e qëndrueshme afatgjata.

Një përgjigje më e mirë do të ishte financimi i “turbo-ngarkimit” për vendosjen e programeve të ripërtëritshme dhe të efikasitetit të energjisë, duke përfshirë marrjen e projekteve të infrastrukturës që u penguan nga pandemia.

Dhe kjo nënkupton dikotominë e krizës – bota ose mund të “turbullojë” përpjekjet në energjitë e rinovueshme, ose t’i ngadalësojë ato, dhe të mbështetet më shumë në lëndët djegëse fosile, siç po ndodh tani.

Një rrëmujë gjeopolitike

Ka disa arsye për krizën e energjisë, përtej rikthimit nga pandemia. Energjia nga burimet e ripërtëritshme ka qenë nën pritshmëritë – në Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropën kontinentale, vera ishte me më pak erë se zakonisht, kështu që fuqia e erës nuk dërgohej e gjitha. Në Kinë, reshjet më të ulëta nënkuptonin më pak energji nga hidrocentralet e vendit.

Për më tepër, Rusia është akuzuar për ngadalësimin e furnizimit me gaz në Evropë për të inkurajuar një proces miratimi më të shpejtë për gazsjellësin e saj Nord Stream 2 që kalon nën Detin Baltik për në Gjermani. Gazprom mohoi akuzën për CNN muajin e kaluar, por të enjten, zëvendëskryeministri rus Alexander Novak tha në mënyrë eksplicite se çmimet e gazit do të uleshin nëse Berlini do të certifikonte projektin.

Autoritetet kineze kanë mbajtur male qymyri të importuar nga Australia në porte për muaj të tërë, duke refuzuar t’i tregojnë Australisë se është e gatshme të marrë eksportet e saj pasi të dy vendet mbeten të ftohta ndaj thirrjeve të Canberra për një hetim mbi origjinën e Covid-19. Kjo vetëm ka shtuar mungesën e energjisë në vend.

Zyrtarët kinezë u thanë kompanive në zonat industriale të vendit muajin e kaluar që të kufizojnë konsumin e energjisë për të zvogëluar kërkesën për energji, raportuan mediat shtetërore. Disa provinca përjetuan ndërprerje pasi furnizimet u ndërprenë. Por ndërsa kriza rritet dhe kërkesa globale për mallrat kineze po rritet, Pekini ndryshoi masën, duke u thënë minatorëve të qymyrit që të shtonin 100 milionë tonë metrikë në prodhim, njoftuan mediat shtetërore të enjten.

Kina tashmë po fuqizonte kthimin e saj ekonomik me dhjetëra fabrika të reja të qymyrit, por rritja më e fundit e prodhimit është një problem për COP26 – Kina sapo kishte filluar të tregonte shenja se ishte gati të luante një rol në vendosjen e një date përfundimi të fosilit karburant.

Presidenti kinez Xi Jinping njoftoi vetëm dy javë më parë se vendi i tij do të ndalonte financimin e projekteve të qymyrit jashtë vendit, duke hequr mbështetësin më të madh financiar në botë të karburantit fosil ndërkombëtarisht. Që atëherë është nën presion, megjithatë, për të bërë më shumë për të shuar qymyrin në shtëpi.

Kina ka thënë se planifikon të arrijë kulmin e emetimeve të saj diku para vitit 2030, dhe të godas neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060. Por vërshimi i saj i ndërtimit të uzinës së qymyrit dhe rritja e prodhimit e bën atë edhe më të vështirë një qëllim për t’u imagjinuar.

Një ndarje evropiane

Kina nuk është vetëm. Përballë kësaj krize, udhëheqësit evropianë po sinjalizojnë se lëndët djegëse fosile janë të vështira për t’u lënë.

Muajin e kaluar, Mbretëria e Bashkuar hapi një fabrikë të vjetër qymyri për të përmbushur kërkesat për energji elektrike. Dhe disa vende në Bashkimin Evropian po konsiderojnë mbajtjen e qymyrit dhe uzinat e djegies së naftës të hapura pas datave të mbylljes së tyre për të shmangur ndërprerjet e ngjashme të energjisë.

Është një goditje ndaj fitimeve të konsiderueshme që Evropa raportoi vitin e kaluar, kur burimet e rinovueshme gjeneruan më shumë energji elektrike sesa lëndët djegëse fosile për herë të parë. Në vitin 2020, 38% e energjisë elektrike furnizohej me energji të rinovueshme, krahasuar me 37% nga lëndët djegëse fosile.

Ajo gjithashtu ka shkaktuar një përçarje në parlamentin e BE-së, ku udhëkryqi i klimës është i qartë si dita. Përballë një krize urgjente, disa udhëheqës thonë se pa një plan veprimi afatshkurtër efektiv për të kundërshtuar faturat e energjisë nga konsumatorët, Marrëveshja e Gjelbër e BE-së do të humbasë mbështetjen.

Kryeministri hungarez Viktor Orban po udhëheq atë kamp, duke fajësuar “burokratët në Bruksel” për rritjen e vazhdueshme të çmimit të energjisë nga lëndët djegëse fosile.

Komisioneri evropian për energjinë, Kadri Simson, nga ana tjetër, tha se Marrëveshja e Gjelbër do të siguronte “zgjidhjen e vetme të qëndrueshme për sfidën energjetike të Evropës” dhe se më shumë energji të rinovueshme dhe efikasitet të përmirësuar të energjisë ishin përgjigja.

“Ne duhet të deklarojmë se rritja aktuale e çmimeve nuk ka të bëjë shumë me politikat tona klimatike, dhe shumë ka të bëjë me varësinë tonë nga karburantet fosile të importuara dhe çmimet relative,” tha Simson të mërkurën.

“Era dhe dielli kanë vazhduar të prodhojnë energji elektrike më të lirë në Evropë në muajt e fundit. Ata nuk janë të ekspozuar ndaj paqëndrueshmërisë së çmimeve.”

Burimi: CNN