Ky implant mikroçipi ju lejon të paguani me dorën tuaj

Patrick Paumen shkakton bujë sa herë që paguan diçka në një dyqan apo restorant.

Kjo pasi 37-vjeçari nuk ka nevojë të përdorë kartën bankare apo celularin për të paguar. Në vend të kësaj, ai thjesht vendos dorën e majtë pranë lexuesit të kartave pa kontakt dhe pagesa kalon.

Reagimet që marr nga arkëtarët janë të paçmueshme!” thotë zoti Paumen, një roje sigurie nga Holanda.

Ai është në gjendje të paguajë duke përdorur dorën e tij, sepse në vitin 2019 i është injektuar një mikroçip pagese pa kontakt nën lëkurë.

Procedura dhemb po aq sa kur dikush ju shtrëngon lëkurën,” thotë zoti Paumen.

Një mikroçip u implantua për herë të parë te njeriu në vitin 1998, por vetëm gjatë dekadës së fundit teknologjia ka qenë e disponueshme në treg.

Dhe kur bëhet fjalë për çipat e pagesave të implantueshme, firma britaniko-polake, Walletmor, thotë se vitin e kaluar u bë kompania e parë që i ofroi ato për shitje.

“Implanti mund të përdoret për të paguar një pije në plazh në Rio, një kafe në New York, një prerje flokësh në Paris – ose në dyqanin tuaj ushqimor lokal”, thotë themeluesi dhe shefi ekzekutiv Wojtek Paprota. “Ai mund të përdoret kudo ku pranohen pagesa pa kontakt.”

Çipi i Walletmor, i cili peshon më pak se një gram dhe është pak më i madh se një kokërr orizi, përbëhet nga një mikroçip i vogël dhe një antenë e mbyllur në një biopolimer – një material me burim natyral, i ngjashëm me plastikën.

Z. Paprota shton se është plotësisht i sigurt, ka miratim rregullator, funksionon menjëherë pas implantimit dhe do të qëndrojë fort në vend. Gjithashtu nuk kërkon bateri ose burim tjetër energjie. Firma thotë se tani ka shitur më shumë se 500 çipa.

Teknologjia që përdor Walletmor është komunikimi në terren ose NFC, sistemi i pagesave pa kontakt në smartphone. Implantet e tjera të pagesave bazohen në identifikimin me frekuencë radio (RFID), e cila është teknologjia e ngjashme që zakonisht gjendet në kartat fizike të debitit dhe kreditit pa kontakt.

Për shumë prej nesh, ideja e implantimit të një çipi të tillë në trupin tonë është e tmerrshme, por një studim i vitit 2021 me më shumë se 4000 njerëz në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe Bashkimin Evropian zbuloi se 51% do ta konsideronin atë.

Megjithatë, pa dhënë një shifër përqindjeje, raporti shtoi se “çështjet pushtuese dhe të sigurisë mbeten një shqetësim i madh” për të anketuarit.

Burimi: BBC News