Ky nuk është një recesion – është një ‘cesion lufte’, ja pse është ndryshe

Ekonomia globale ka të ngjarë të hyjë në një “cesion lufte”, sipas strategut veteran të investimeve David Roche, dhe tregjet po e nënvlerësojnë kohëzgjatjen e saj.

Ajo vjen ndërsa tregjet përpiqen të lundrojnë një sërë pengesash ekonomike të njëkohshme, duke përfshirë pushtimin e Ukrainës nga Rusia, rritjen e inflacionit, rritjen e normave të interesit dhe ndërprerjen e furnizimit nga përpjekjet e Kinës për të përmirësuar një shpërthim Covid-19.

Duke folur për “Squawk Box Europe” të CNBC të premten, Roche, presidenti i Strategjisë së Pavarur, sugjeroi se provat e mizorive të kryera kundër civilëve në Ukrainë nga forcat ruse do të parandalojnë çdo mundësi për një negociatë të shpejtë paqeje me presidentin rus Vladimir Putin.

Si i tillë, opsioni i vetëm i Perëndimit është të kërkojë ndryshimin e regjimit në Rusi, tha ai, duke pasur parasysh se Putini nuk do të tërhiqet nga Ukraina pa një “fitore”.

Ai nuk do ta tregtojë tërheqjen me ndonjë ulje të sanksioneve, kështu që sanksionet qëndrojnë në vend dhe unë mendoj se implikimi për Evropën është recesioni, sepse sanksionet në fakt do të rriten dhe do të shkojnë drejt një bllokade totale energjetike.” tha Roche.

Vendet e BE-së javën e kaluar ranë dakord për një sërë sanksionesh të reja ndaj Rusisë, në dritën e rasteve të raportuara të dhunës seksuale dhe torturave dhe ekzekutimeve të civilëve, duke përfshirë një embargo të plotë ndaj importeve të qymyrit rus. Evropa po shqyrton gjithashtu masa shtesë duke përfshirë një embargo të plotë mbi importet e naftës, qymyrit, karburantit bërthamor dhe gazit.

Një sulm me raketë në një stacion treni të mbushur me njerëz në qytetin lindor të Ukrainës, Kramatorsk, të premten vrau më shumë se 30 njerëz dhe plagosi më shumë se 100. Ai vjen pasi forcat ruse kaluan sulmin e tyre në Ukrainën lindore pas tërheqjes së tyre nga qytetet përreth kryeqytetit të Kievit.

Zyrtarët ukrainas kanë paralajmëruar se ka të ngjarë të zbulohen mizori të tjera në qytetet e rimarrë pas tërheqjes së ushtarëve rusë dhe Roche argumentoi se investitorët nuk do të jenë më në gjendje të ndajnë politikën nga tregjet.

“Kjo është një goditje e madhe nga ana e ofertës që do të vazhdojë në ushqim, në energji, në metale etj. Kjo do të vazhdojë ndërkohë që në të njëjtën kohë, ne kemi të bëjmë me inflacion në mbarë botën, kemi të bëjmë me rritje të normave të interesit – mendoj se [yield-i i thesarit] 30-vjeçar do të jetë të paktën 3.5% në një vit – dhe ne “Po shikojmë, sigurisht, ndërprerjet e furnizimit në Kinë për shkak të asaj që po ndodh me Covid, për të cilën njerëzit nuk po flasin, por që janë padyshim një anë tjetër e furnizimit për sistemin global”, tha ai.

“Cesion lufte”

Roche sugjeroi që tregjet e aksioneve do të jenë shumë të vështira për t’u kapërcyer, në mënyrë që të vazhdojnë të rriten, dhe argumentoi se inflacioni historikisht i lartë nuk do të bjerë ndërsa rritja ekonomike ngadalësohet, siç do të ndodhte zakonisht në një recesion normal.

“Në një recesion normal, prodhimi dhe kërkesa bien, inflacioni bie. Në këtë lloj recesioni, një ‘cesion lufte’, ju në fakt keni prodhim i cili bie në të njëjtën kohë me rritjen e kostove dhe inflacionit,” shpjegoi ai.

“Ju po e shihni këtë në mospërputhjen në tregun e punës, po e shihni atë në çmimin e mallrave dhe unë mendoj se kjo do të vazhdojë, kështu që po përballemi me një situatë shumë të çuditshme ku bankat qendrore duhet të zgjedhin midis objektivit të tyre të inflacionit dhe rritjes.”

Investitorët kanë monitoruar nga afër komentet e bankës qendrore për të vlerësuar ritmin e mundshëm të shtrëngimit të politikës monetare ndërsa politikëbërësit përpiqen të frenojnë inflacionin, por Roche sugjeroi se çdo bisedë për normat e politikës që shkojnë “mbi gungë” në vitet e ardhshme është “e parakohshme”.

“Kur dhimbja bëhet ekstreme në anën e prodhimit dhe performancës, rritjes së ekonomisë, sigurisht që ato do të rrëshqasin, por mendoj se do të duhet shumë më tepër kohë për të ndodhur nga sa supozon tregu i kapitalit”, tha ai.

Burimi: CNBC