Ky mund të jetë një lloj krejt i ri i supernovës

Autorët e një studimi të ri besojnë se ata mund të kenë zbuluar një lloj të rrallë të supernovës të shkaktuar nga bashkimi i një ylli dhe, ose një vrime të zezë ose një ylli neutron. Kjo supernova e veçantë ishte unike sepse bashkimi i dy objekteve mund të kishte shkaktuar vdekjen e saj të parakohshme – një fenomen që është teorizuar, por nuk është dëshmuar në të vërtetë.

Supernova lëshoi një sinjal radio jashtëzakonisht të fortë, të cilin studiuesit e morën si dëshmi se ylli kishte derdhur një pjesë të masës së tij në hapësirën përreth para se të shpërthente, me sa duket nga bashkimi i dy trupave. Më vonë, në pragun e fundit të tij dramatik, mbetjet e yllit u përplasën me këtë yll të lëvizshëm dhe prodhuan valë radio.

Në mënyrë tipike, yjet shpërthejnë në një supernovë kur ndryshojnë kushtet brenda lëngut të yllit “mbështetja e presionit që ruan thelbin kundër… kolapsit gravitacional”, thotë David Vartanyan, një astrofizikan në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Yjet bashkojnë hidrogjenin në helium për energji. Por kur hidrogjeni është shterur, ata fillojnë të shkrijnë heliumin dhe vazhdojnë drejt elementëve më të rëndë dhe më të rëndë. Ndërsa yjet e mëdhenj mbarojnë nga elementët që mund të përdorin si lëndë djegëse, bërthamat e tyre shemben brenda, pastaj shpërthejnë në një shpërthim masiv të quajtur supernova, i cili lë pas një objekt super të dendur – ose një yll neutron ose një vrimë të zezë.

Lexo: Si funksionojnë vërtet vrimat e zeza?

Yjet e mëdhenj do të dalin në dritë menjëherë pasi të fillojnë të shkrijnë hekurin, i cili nuk i kthen energji yllit. Por për yjet më të vegjël, kjo mund të ndodhë kur digjen “elementë më të lehtë si oksigjeni, magnezi ose neoni”, thotë Vartanyan.

Kur yjet shpërthejnë, ata lëshojnë një sasi të madhe energjie në shumë gjatësi vale të ndryshme të dritës. Gjatë një supernova, “një yll shpërthyes tejkalon 10 miliardë yje – kjo është e mahnitshme”, thotë Ken Chen, një astrofizikant që studion supernovat në Academia Sinica në Taipei, Tajvan, i cili gjithashtu nuk ishte i përfshirë në studim.

Studimi, i cili u botua në revistën Science, hulumtoi një sinjal radio. Sinjali duket se tregon supernovën e një sistemi binar që përmban një yll që hodhi një re të masës së tij vetëm disa qindra vjet para shpërthimit, që është një kohë shumë e shkurtër në jetën e yjeve, thotë Vartanyan. Pra, ajo “dritare e ngushtë” është ajo që “e bëri këtë objekt kaq unik”, thotë ai. Nxjerrja që ndodhi pak para shpërthimit është ajo që sugjeron se mund të ketë ndodhur një bashkim.

Ekipi gjithashtu konfirmoi gjetjen e tyre me një sinjal të arkivuar të rrezeve x që u shfaq në të njëjtin rajon të qiellit. Sinjali u regjistrua nga një instrument në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor të quajtur Monitor of All Sky X-ray Image (MAXI).

Kjo bën prova bindëse se një supernova ka ndodhur atje, por pyetja kryesore se si saktësisht një bashkim do të përshpejtonte procesin e supernovës është ende e mbushur me pasiguri, thotë Vartanyan.

Ai mendon se është e mundur që një bashkim të shkaktojë kolapsin e këtij ylli, por ai mbështetet më shumë drejt një shpjegimi tjetër të mundshëm, të cilin autorët e pranojnë në punimin e tyre: Ndërveprimet binare të masës, ose shkëmbimi masiv midis yjeve.

Kur dy objekte yjore rrotullohen rreth njëri-tjetrit (i quajtur sistemi binar yjor), masa nga një objekt mund të tërhiqet nga tjetri – përveç se ndonjëherë jo e gjithë kjo masë arrin në yllin tjetër. Nëse do të ishte kështu për këtë supernova të veçantë, nxjerrja e masës pak para shpërthimit mund të ketë qenë thjesht një rastësi. Çështja e zhvendosur ende do të shkaktonte sinjalin e radios që ekipi zbuloi, edhe nëse nuk ishte shkaktuar nga një bashkim. Është gjithashtu e mundur, megjithatë, që transferimi masiv në vetvete të prishë thelbin e yllit dhe të shkaktojë supernovën, thotë Vartanyan.

Lexo: Vrima e zezë në qendër të Rrugës së Qumështit mund të jetë diçka edhe më misterioze, thonë shkencëtarët

Chen gjithashtu nuk është plotësisht i bindur se një bashkim ishte shkaku i lëvizjes së materies dhe rezultati i sinjalit të çuditshëm të radios. Por gjetja në vetvete është e mrekullueshme për shkak se sa unik është, thotë ai.

Edhe nëse kjo supernova nuk do të ishte shkaktuar nga një bashkim, ky hulumtim mund të ndezë kërkime të tjera interesante rreth bashkimeve, shpjegon Chen. Këto sindikata qiellore po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme për t’u studiuar falë fushës së lulëzimit të astronomisë së valës gravitacionale; bashkimet e yjeve neutron dhe vrimat e zeza janë burimi më i madh i valëve gravitacionale.

Supernovat mund të jenë yje që po vdesin, por mbetjet e tyre merren nga gjenerata të reja yjesh dhe krijojnë shumë nga elementët e nevojshëm për jetën, përfshirë ato që përbëjnë Tokën dhe Hënën, thotë Chen. Supernovat jo vetëm që “shkatërrojnë, por edhe krijojnë”.

Burimi: Popular Science