Si funksionojnë vërtet vrimat e zeza?

Trillimi shkencor shpesh është mbështetur në konceptin e vrimave të zeza si një pajisje komploti, duke i pikturuar ato si porta drejt universeve të tjera ose si mjete për udhëtimin në kohë. Por çfarë ndodh kur nxjerrim trillimin prej saj? Çfarë po ndodh me të vërtetë brenda atyre entiteteve të tmerrshme të largëta?

Me pak fjalë, vrimat e zeza janë gropa masive të gravitetit që përkulin hapësirën-kohë për shkak të qendrave të tyre tepër të dendura apo veçorive të tyre. Kur një yll vdes, ai shembet brenda me shpejtësi. Ndërsa shembet, ylli shpërthen në një supernova, një largim katastrofik i materialit të tij të jashtëm. Ylli që po vdes vazhdon të shembet derisa të bëhet një veçori, diçka që përbëhet nga vëllimi zero dhe dendësia e pafund. Është kjo kontradiktë në dukje e pamundur që bën që të krijohet një vrimë e zezë.

Dendësia ekstreme e veçorisë së re tërheq gjithçka drejt saj, përfshirë hapësirën-kohën. Hapësira-koha, në një kuptim shumë themelor, është bashkimi i hapësirës dhe kohës si një vazhdimësi katër-dimensionale. Pra, çfarë ndodh nëse e përkulni atë? Epo, nëse do të përjetonit një vrimë të zezë nga afër, koha patjetër do të lëvizte shumë më ndryshe nga mënyra se si ndodh këtu në Tokë. Nëse e imagjinoni kohën-hapësirë ​​si një plan të sheshtë të pezulluar të Silly Putty, atëherë krijimi i një veçorie do të ishte si të vendosni një mermer në qendër. Mermeri do të përkulte avionin në mënyrë dramatike poshtë, gjë që do të zgjaste çdo ndërveprim me avionin drejt mermerit. E njëjta gjë ndodh me vrimat e zeza, megjithëse shtrembërimi që do të përjetonit do të ishte pak më i ashpër se gjithçka që mund të gjeneronte Silly Putty.

Në buzë të një vrime të zezë, ose horizontit të ngjarjes, koha fillon të ngadalësohet astronomikisht. Sa më larg të shkoni në një vrimë të zezë, aq më e shtrembëruar bëhet koha. Disa teori madje sugjerojnë që nëse do të mund të mbijetonit nga hyrja fillestare në një vrimë të zezë, pjesa e brendshme do të prodhonte imazhe të së ardhmes dhe të kaluarës të gjitha menjëherë, një ide në përputhje me teorinë multiverse të universit. Ndërsa ky është një koncept interesant dhe pa dyshim origjina e shumë filmave shkencorë, për shkak të paarritshmërisë së vrimave të zeza, nuk ka asnjë mënyrë të njohur për ta provuar atë. Sidoqoftë, ajo që pranohet zakonisht është se, për shkak të shtrembërimit të një vrime të zezë të vazhdimësisë hapësirë-kohë, koha në bazën e horizontit të saj të ngjarjes kalon shumë më ngadalë se koha në Tokë.

Vrimat e zeza janë të vështira për t’u gjetur, por nëse do të ndodhte që e gjeni një të tillë, dhe jo vetëm, por edhe do të futeshit brenda saj, do të zbulonit se është fatale. Forca e gravitetit intensiv nga uniteti tërheq me ritme të ndryshme, në varësi të vendndodhjes në krahasim me qendrën, e cila mund të prodhojë një efekt “spaghettification” në çdo objekt që është fatkeq për t’u kapur brenda. Ashtu siç sugjeron fjala, spagetizimi zgjat objektin në fjalë në mënyrë që të ngjajë me spageti.

Ne kurrë nuk mund të jemi në gjendje të provojmë saktësisht se çfarë ndodh brenda vrimave të zeza, megjithëse shumë shkencëtarë po bëjnë lidhjen midis veçorive dhe teorisë së shpërthimit të madh, e cila propozon që universi ynë shpërtheu në ekzistencë, nga ajo që mund të ketë qenë një veçori.

Burimi: Britannica