Leonardo DiCaprio udhëheq premtimin prej 43 milion dollarë për restaurimin e ishujve Galápagos

Leonardo DiCaprio ka njoftuar një premtim prej $43 milion për të miratuar operacione gjithëpërfshirëse të ruajtjes në të gjithë Ishujt Galápagos, me llogaritë e tij në rrjetet sociale të marra nga një veterinere e kafshëve të egra dhe specialiste e restaurimit të ishullit.

Iniciativa, në partneritet me Re:wild, një organizatë e themeluar këtë vit nga një grup shkencëtarësh të njohur të ruajtjes dhe DiCaprio, Drejtoria e Parkut Kombëtar Galápagos, Ruajtja e Ishullit dhe komunitetet lokale, synon të rindërtojë të gjithë Ishujt Galápagos, si dhe të gjithë Arkipelagët e Paqësorit të Amerikës Latine.

Ka një numër të madh partnerësh mbështetës dhe zbatues nga një sërë organizatash filantropike dhe mjedisore, duke përfshirë Drejtorinë e Parkut Kombëtar Galápagos, Ministrinë e Mjedisit dhe Ujit të Ekuadorit dhe Fondacionin Charles Darwin.

Premtimi prej 43 milion dollarësh do të financojë projekte Galápagos përfshirë përpjekjet për të rivendosur ishullin Floreana, shtëpi për 54 specie të kërcënuara dhe për të rivendosur 13 specie të zhdukura në vend, përfshirë zogun Floreana – ‘mockingbirg’ i parë i përshkruar nga Charles Darwin.

Paratë do të paguajnë gjithashtu për një program të robëruar të mbarështimit dhe aktivitete të tjera për të parandaluar zhdukjen e iguanës rozë dhe për të forcuar masat për të mbrojtur burimet detare të Galápagos nga ndikimi njerëzor i ekoturizmit.

DiCaprio tha: “Kur udhëtova në ishujt Galápagos, u takova me Paula Castaño dhe heronj të tjerë mjedisorë në Ekuador duke punuar ditë për ditë për të shpëtuar një nga vendet më të pazëvendësueshme në planet.”

“Në të gjithë botën, vendet dhe kafshët e egra janë në rënie. Ne kemi degraduar tre të katërtat e vendeve të egra dhe kemi shtyrë më shumë se 1 milion specie në prag të zhdukjes. Më shumë se gjysma e zonave të egra të mbetura të Tokës mund të zhduken në dekadat e ardhshme nëse nuk veprojmë me vendosmëri.

“Heronjtë mjedisorë që i duhen planetit janë tashmë këtu. Tani të gjithë duhet të ngrihemi para sfidës dhe t’i bashkohemi atyre.”

Paula A Castaño, e cila do të marrë përsipër llogaritë e DiCaprio në Instagram dhe Twitter për të promovuar ndërhyrje kritike të nevojshme për të rilindur Galápagos, tha: “Koha po mbaron për kaq shumë specie, veçanërisht në ishujt ku popullatat e tyre të vogla janë të prekshme dhe të kërcënuara. Ne kemi nevojë për investime katalitike si ai i njoftuar sot për të përsëritur sukseset tona në Galápagos dhe ndokund tjetër“.

DiCaprio, një kampion për një kohë të gjatë i çështjeve mjedisore globale, ka siguruar më shumë se 100 milion dollarë grante për një larmi programesh dhe projektesh. Ai gjithashtu ka vlerësuar aktivisten adoleshente të ndryshimit të klimës Greta Thunberg si një “udhëheqëse të kohës sonë” dhe u është drejtuar Kombeve të Bashkuara për rreziqet e ndryshimit të klimës në 2014.

Burimi: The Guardian