Mali Valamara: liqenet akullnajore, natyra dhe historia në zemrën e Shqipërisë

Një zonë e paprishur, e pasur me histori dhe kulturë, dhe e karakterizuar nga peisazhe të mrekullueshme natyrore: veçoritë që e bëjnë malin Valamara absolutisht një nga destinacionet për t’u vizituar në Shqipëri.

Mali, i cili është pjesë e “Krahina Malore Qëndrore” midis luginave të Shkumbinit dhe Devollit ndodhet në një lartësi prej 2373 metra mbi nivelin e detit dhe është një nga vendet me potencialin më të madh turistik.

Zona është “hapur” vetëm në vitet e fundit për turizmin dhe për disa aktivitete të tilla si hiking (duhen katër orë për të arritur majën), gjë që lejon turistët dhe vizitorët të mendojnë për mrekullitë e paprekura natyrore të zonës.

Mrekulli natyrore, përveç specieve të ndryshme të kafshëve si arinjtë kafë dhe pemët 300/400 vjeçare, përfshijnë edhe disa liqene akullnajore. Në fakt, ka prova të pasura të akullnajave të mëparshme në pjesët më të larta të maleve, me akullnajat që mbulojnë majën duke krijuar liqene dhe duke formuar gropa. Ka më shumë se pesëmbëdhjetë liqene akullnajore në vargmal.

Ana lindore e malit kalojnë lumenj të shumtë duke përfshirë lumin e tretë më të gjatë në vend, lumin Shkumbin.

Lugina e këtij të fundit ishte pjesë e rrugës Egnatia, një nga më të rëndësishmet në Romën antike dhe ishte e populluar nga fiset ilire. Nga ana tjetër, shpatet perëndimore dhe jugore të malit përshkohen nga lumi Devoll, i cili ka formuar një grykë të thellë në male.

Natyra, kultura, historia dhe ekskursionet: Mali Valamara është një përzierje perfekte që pret vetëm të vizitohet!