Mapping Airways: shtigjet e fluturimit dhe aeroportet e botës

Ka deri në 8,755 fluturime komerciale në ajër në çdo kohë të caktuar të ditës. Këto fluturime transportojnë mijëra njerëz (dhe mallra me vlerë miliona dollarë) në mbarë botën.

Por ku po shkojnë këta njerëz dhe mallra? Kjo hartë nga Adam Symington përdor të dhëna historike nga OpenFlights për të vizualizuar shtigjet e fluturimit në botë.

Grafiku tregon një grup të dhënash gjithëpërfshirëse që përfshin 67,663 rrugë të ndryshme që lidhin 10,000 aeroporte të ndryshme në të gjithë globin.

Një shënim mbi të dhënat

Harta përdor një bazë të dhënash OpenFlights të ofruar nga burimi i palës së tretë që nuk është përditësuar që nga qershori 2014.

Për shkak të kësaj, të dhënat e përdorura për grafikun kanë vetëm vlerë historike. Megjithatë, kjo hartë e detajuar ngjalli kureshtjen tonë dhe na shtyu të pyesim – cilat janë disa nga qendrat më të ngarkuara të aviacionit në mbarë botën për momentin?

Ne bëmë disa gërmime dhe ja çfarë gjetëm.

Aeroportet më të ngarkuara nga pasagjerët

Ka disa mënyra për të vlerësuar popullaritetin e një aeroporti. Një mënyrë është matja e trafikut total të pasagjerëve gjatë gjithë vitit.

Sipas Këshillit Ndërkombëtar të Aeroporteve (ACI), tetë nga 10 aeroportet më të ngarkuara për trafikun e pasagjerëve në vitin 2021 ishin në Amerikë. Ja një vështrim në listën e 10 më të mirëve, që nga 11 Prilli 2022:

Në vitin 2021, aeroporti me trafikun më të madh të pasagjerëve ishte Aeroporti Ndërkombëtar Hartsfield-Jackson Atlanta. Ai strehoi më shumë se 75 milionë pasagjerë vitin e kaluar – një rritje prej 76.4% krahasuar me shifrat e vitit 2020.

Hartsfield-Jackson është i njohur si një nga aeroportet më të ngarkuara në botë. Një arsye për këtë është vendndodhja e saj e përshtatshme – sipas faqes zyrtare të internetit të aeroportit, Atlanta është brenda një fluturimi dy-orësh nga 80% e popullsisë së SHBA.

Dallas/Forth Worth (DFW) doli në vendin e dytë, duke parë 62.5 milionë pasagjerë gjatë vitit 2021. DFW ishte një nga aeroportet e vetme që rriti ofertat e saj të shërbimeve gjatë gjithë pandemisë dhe është gjithashtu qendra kryesore për American Airlines, linja ajrore më e madhe në botë nga madhësia e flotës.

Aeroportet më të ngarkuara nga Cargo

Ndërsa SHBA dominon në renditje kur bëhet fjalë për trafikun e pasagjerëve, lista është shumë më e larmishme kur shikon vëllimet e ngarkesave ajrore. Ja një vështrim në renditjen, bazuar në mallrat dhe postën e ngarkuar dhe të shkarkuar (përfshirë mallrat transit):

Hong Kongu (HKG) zë vendin e parë pasi aeroporti përpunoi më shumë se 5.0 milionë tonë metrikë mallrash dhe poste gjatë gjithë vitit 2021.

Hong Kongu është njohur si një nga qendrat më të ngarkuara të ngarkesave ajrore për më shumë se një dekadë dhe është në gjendje të ruajë këtë reputacion për shkak të vendndodhjes së tij strategjike, infrastrukturës mbresëlënëse, doganave efikase dhe rregulloreve tregtare miqësore për biznesin.

Ndikimi i COVID-19 në aviacion

Pandemia globale goditi rëndë industrinë e aviacionit. Në pikën më të ulët, udhëtimet ndërkombëtare ranë 98% nga nivelet normale.

Ndërsa industria e aviacionit po fillon të rikuperohet nga rënia e saj e shkaktuar nga COVID, gjërat ende nuk janë rikthyer plotësisht, veçanërisht në vende si Shangai, ku bllokimet janë ende të mandatuara.

Por ekspertët mbeten me shpresë për të ardhmen. Sipas Drejtorit të Përgjithshëm të ACI World, Luis Felipe de Oliveira, rikuperimi i vitit të kaluar ishte vetëm fillimi.

Burimi: Visual Capitalist