Masdar i Emirateve të Bashkuara Arabe nënshkruan marrëveshje për projektet e hidrogjenit të gjelbër në Egjipt, synon eksportet në Evropë

Ndërmarrja Masdar e Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Ndërmarrja egjiptiane Hassan Allam Utilities kanë nënshkruar marrëveshje me organizatat egjiptiane të mbështetura nga shteti që do t’i shohin palët të punojnë së bashku në zhvillimin e projekteve të hidrogjenit të gjelbër në shkallë të gjerë.

Në një njoftim të dielën, Masdar – i cili është në pronësi të fondit shtetëror të Abu Dhabit Mubadala – tha se dy marrëveshjet kishin të bënin me objektet e destinuara për bregdetin e Mesdheut dhe Zonën Ekonomike të Kanalit të Suezit.

Projektet në Egjipt synojnë një kapacitet elektrolizer prej 4 gigavat deri në vitin 2030, me prodhim deri në 480,000 ton hidrogjen të gjelbër në vit.

I përshkruar nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë si një “bartës i gjithanshëm i energjisë”, hidrogjeni ka një gamë të ndryshme aplikimesh dhe mund të vendoset në sektorë të tillë si industria dhe transporti.

Mund të prodhohet në disa mënyra. Një metodë përfshin përdorimin e elektrolizës, me një rrymë elektrike që ndan ujin në oksigjen dhe hidrogjen.

Nëse energjia elektrike e përdorur në këtë proces vjen nga një burim i rinovueshëm si era ose dielli, atëherë disa e quajnë atë hidrogjen të gjelbër ose të rinovueshëm.

Masdar dhe Hassan Allam Utilities e shohin Egjiptin si një qendër për prodhimin e hidrogjenit të gjelbër, duke synuar tregun e bunkerimit, eksportin në Evropë dhe nxitjen e industrisë lokale”, tha Masdar në një deklaratë.

“Egjipti gëzon burime të bollshme diellore dhe të erës që lejojnë gjenerimin e energjisë së rinovueshme me një kosto shumë konkurruese – një mundësi kyçe për prodhimin e hidrogjenit të gjelbër”, shtoi ai. “Egjipti ndodhet gjithashtu në afërsi të tregjeve ku kërkesa për hidrogjen të gjelbër pritet të rritet më shumë, duke ofruar mundësi të fuqishme për eksport.”

Përmendja e Evropës nga Masdar është udhëzuese dhe ilustron sesi sektori i hidrogjenit mund të zhvillohet në vitet në vijim, ndërsa ekonomitë e mëdha përpiqen të dekarbonizohen.

Në korrik 2021, CEO i firmës italiane Snam përshkroi një vizion për të ardhmen e hidrogjenit, duke thënë se “bukuria” e tij ishte se ai mund të ruhej dhe transportohej lehtësisht.

Duke folur për “Squawk Box Europe” të CNBC, Marco Alverà foli për mënyrën sesi sistemet aktuale do të përdoren për të lehtësuar shpërndarjen e hidrogjenit të prodhuar duke përdorur burime të rinovueshme, si dhe biokarburanteve.

Tani për tani, nëse ndizni ngrohësin tuaj në Itali, gazi rrjedh nga Rusia, nga Siberia, në tubacione,” tha ai.

“Nesër, do të kemi hidrogjen të prodhuar në Afrikën e Veriut, në Detin e Veriut, me burime diellore dhe të erës”, tha Alverà. “Dhe ai hidrogjen mund të udhëtojë përmes tubacionit ekzistues.”

Nga ana e tij, krahu ekzekutiv i Bashkimit Evropian, Komisioni Evropian, ka paraqitur planet për të instaluar 40 GW të kapacitetit të elektrolizuesit të hidrogjenit të rinovueshëm në BE deri në vitin 2030.

Krahas këtij qëllimi, plani i komisionit parashikon gjithashtu një shtesë prej 40 GW “në fqinjësinë e Evropës” që do të “eksportojë në BE”.

Vitet e fundit kanë parë një mori kompanish që peshojnë mbi temën e hidrogjenit.

Në një intervistë të fundit me CNBC, Michele DellaVigna, drejtuesi i njësisë së biznesit të kapitalit të mallrave të Goldman Sachs për rajonin EMEA, u përpoq të nënvizonte rolin e rëndësishëm që ai mendonte se do të kishte në vazhdim.

Nëse duam të shkojmë në zero neto, nuk mund ta bëjmë atë vetëm përmes energjisë së rinovueshme,” tha ai.

Ne kemi nevojë për diçka që merr rolin e sotëm të gazit natyror, veçanërisht për të menaxhuar sezonalitetin dhe ndërprerjen, dhe ky është hidrogjeni,” argumentoi DellaVigna, duke vazhduar të përshkruajë hidrogjenin si “një molekulë shumë të fuqishme”.

Çelësi, tha ai, ishte “prodhimi i tij pa emetim të CO2. Dhe kjo është arsyeja pse ne flasim për të gjelbër, ne flasim për hidrogjen blu.”

Hidrogjeni blu i referohet hidrogjenit të prodhuar duke përdorur gaz natyror – një lëndë djegëse fosile – me emetimet e CO2 të gjeneruara gjatë procesit të kapur dhe të ruajtur. Ka pasur një debat të ngarkuar rreth rolit që hidrogjeni blu mund të luajë në dekarbonizimin e shoqërisë.

“Pavarësisht nëse e bëjmë atë me elektrolizë ose e bëjmë atë me kapjen e karbonit, ne duhet të gjenerojmë hidrogjen në një mënyrë të pastër,” tha DellaVigna. “Dhe pasi ta kemi, mendoj se kemi një zgjidhje që mund të bëhet, një ditë, të paktën 15% e tregjeve globale të energjisë që do të thotë se do të jetë… mbi një treg trilion dollarësh në vit.”

Burimi: CNBC