Mediat sociale ndikojnë në shëndetin mendor të vajzave më herët se sa të djemve, zbulon studimi

Sipas një studimi, vajzat dhe djemtë mund të jenë më të prekshëm ndaj efekteve negative të përdorimit të mediave sociale në periudha të ndryshme gjatë adoleshencës së tyre.

Në një studim të botuar në revistën Nature Communications, studiuesit tregojnë se vajzat përjetojnë një lidhje negative midis përdorimit të mediave sociale dhe kënaqësisë nga jeta kur janë 11-13 vjeç dhe djemtë kur janë 14-15 vjeç.

Rritja e përdorimit të mediave sociale parashikon sërish kënaqësi më të ulët të jetës në moshën 19 vjeçare. Në raste të tjera, lidhja nuk ishte statistikisht e rëndësishme.

Dallimet midis kënaqësisë së jetës së vajzave dhe djemve sugjerojnë se ndjeshmëria ndaj përdorimit të mediave sociale mund të lidhet me ndryshimet zhvillimore, ndoshta ndryshimet në strukturën e trurit, ose me pubertetin, i cili ndodh më vonë tek djemtë sesa tek vajzat.

Lidhja midis përdorimit të mediave sociale dhe mirëqenies mendore është qartësisht shumë komplekse. Ndryshimet brenda trupit tonë, si zhvillimi i trurit dhe puberteti, dhe në rrethanat tona sociale duket se na bëjnë të pambrojtur në periudha të veçanta të jetës sonë,” tha Dr Amy. Orben, një drejtues grupi në Njësinë MRC të Njohjes dhe Shkencave të Trurit, në Universitetin e Kembrixhit.

Nuk është e mundur të përcaktohen proceset e sakta që qëndrojnë në themel të kësaj dobësie. Adoleshenca është një kohë e ndryshimeve njohëse, biologjike dhe sociale, të cilat të gjitha janë të ndërthurura, duke e bërë të vështirë ndarjen e një faktori nga një tjetër,” shtoi Sarah-Jayne Blakemore, Profesoreshë e Psikologjisë dhe Neuroshkencës Kognitive në Kembrixh.

Një ekip shkencëtarësh, duke përfshirë psikologë, neuroshkencëtarë dhe modelues nga Universitetet e Kembrixhit dhe Oksfordit, ndër të tjera, analizuan dy grupe të dhënash në Mbretërinë e Bashkuar që përfshinin rreth 84,000 individë midis moshës 10 dhe 80 vjeç. Këto përfshinin të dhëna gjatësore – domethënë të dhëna që gjurmojnë individët gjatë një periudhe kohore – për 17,400 të rinj të moshës 10-21 vjeç.

Ekipi kërkoi një lidhje midis përdorimit të vlerësuar të mediave sociale dhe kënaqësisë së raportuar nga jeta, dhe gjeti periudha kyçe të adoleshencës ku përdorimi i mediave sociale u shoqërua me një ulje të kënaqësisë nga jeta 12 muaj më vonë.

Si te femrat ashtu edhe te meshkujt, përdorimi i mediave sociale në moshën 19-vjeçare u shoqërua përsëri me një ulje të kënaqësisë nga jeta një vit më vonë. Në këtë moshë, studiuesit thanë se është e mundur që ndryshimet sociale – të tilla si largimi nga shtëpia ose fillimi i punës – mund të na bëjnë veçanërisht të prekshëm.

Në raste të tjera, lidhja midis përdorimit të mediave sociale dhe kënaqësisë nga jeta një vit më vonë nuk ishte statistikisht domethënëse. Ulja e kënaqësisë nga jeta parashikoi gjithashtu rritje të përdorimit të mediave sociale një vit më vonë; megjithatë kjo nuk ndryshon sipas moshës dhe ose ndryshon midis gjinive, thanë studiuesit.

Burimi: IOL