Mërkuri nuk është më trupi astronomik më i afërt me Diellin: ja çfarë sapo zbuluan shkencëtarët

Fqinji i ri më i afërt i Diellit është zbuluar.

Astronomët duke përdorur një teleskop të ri në Kili kanë gjetur asteroidin me orbitën më të shpejtë deri më tani – dhe ai afrohet më shumë me Diellin sesa edhe planeti Mërkur.

Edhe pse orbita e tij e Diellit është, në 113 ditë, më e gjatë se 88 ditët e Mërkurit, asteroidi 2021 PH27 ka një orbitë eliptike dhe shumë të prirur që përshkon orbitat e Venusit dhe Merkurit.

2021 PH27 është rreth një kilometër në diametër dhe arrin brenda 20 milion kilometra nga Dielli, ku arrin pothuajse 500 gradë C. Kjo është mjaft e nxehtë për të shkrirë plumbin.

Asteroidi më i shpejtë i periudhës orbitale në Sistemin Diellor është zbuluar në CTIO të NOIRLab duke përdorur kamerën e fuqishme 570 megapiksel Dark Energy (DECam) në Kili – fqinji i ri më i afërt i Diellit. Ilustrimi tregon vendndodhjet e planetëve dhe asteroidit në natën e zbulimit të 13 gushtit 2021, siç do të shiheshin nga një pikë e favorshme mbi Sistemin Diellor (në veri). CTIO/NOIRLAB/NSF/AURA/J. DA SILV

2021 PH27 në fakt sapo ka shkuar prapa Diellit dhe nuk do të jetë përsëri i dukshëm deri në fillim të vitit 2022. Më vonë janë planifikuar më shumë vëzhgime për të përcaktuar orbitën e tij të saktë, e cila do të lejojë që ai të emërohet zyrtarisht.

Zbulimi i PH21 i vitit 2021 është domethënës sepse do të ndihmojë astronomët të kuptojnë se çfarë asteroidësh mund të ndikojnë një ditë në Tokë.

Sheppard gjeti 2021 PH27 në imazhet e marra në muzg nga Ian Dell’Antonio dhe Shenming Fu të Universitetit Brown. Ata përdorën Kamerën e Energjisë së Errët (DECam) 570 megapikselë në teleskopin 4 metra Víctor M. Blanco në Observatorin Ndër-Amerikan të CERRO Tololo të NOIRLab (CTIO) në Kili.

Teleskopi 4 metrash Víctor M. Blanco në Observatorin Ndër-Amerikan Cerro Tololo (CTIO), një Program i NOIRLab i NSF. CTIO/NOIRLAB/NSF/AURA/R. SPARKS

Nga erdhi fillimisht PH27 2021 është një mister, por ka teori. “Me shumë mundësi 2021 PH27 doli nga Brezi Kryesor i Asteroidëve midis Jupiterit dhe Marsit dhe graviteti i planetëve të brendshëm e formoi orbitën e tij në konfigurimin e tij aktual,” tha Scott S. Sheppard nga Instituti i Shkencës Carnegie.

Megjithëse, bazuar në këndin e tij të madh të pjerrësisë prej 32 gradë, është e mundur që 2021 PH27 të jetë një kometë e zhdukur nga Sistemi Diellor i jashtëm që doli shumë pranë njërit prej planetëve pasi rruga e udhëtimit të tij e afroi atë me Sistemin e brendshëm diellor, “tha Sheppard.

Pra, çfarë parashikon e ardhmja për 2021 PH27? Është e paqartë, por astronomët dyshojnë se ka të ngjarë të shkatërrohet në një përplasje me Mërkurin, Venusin ose Diellin – por ndoshta jo për miliona vjet.

Burimi: Forbes