Mister, Silicon Valley blen dhjetëra mijëra ha tokë në Kaliforni

Një kompani misterioze e mbështetur nga miliarderët e Silicon Valley ka blerë tokë në një qark të Kalifornisë veriore në një përpjekje të dukshme për të ndërtuar një qytet krejtësisht të ri në shtet. New York Times raportoi se ata investitorë përfshijnë disa nga emrat më të njohur të Luginës, nga Marc Andreessen te Laurene Powell Jobs.

Kompania, Flannery Associates, ka shpenzuar 800 milionë dollarë për të blerë mijëra hektarë tokë bujqësore në kontenë Solano, e cila ndodhet në verilindje të San Franciskos, sipas dokumenteve gjyqësore të marra nga Insider.

Wall Street Journal raportoi se Flannery ka blerë rreth 52,000 hektarë tokë bujqësore rreth bazës së Forcave Ajrore Travis që nga viti 2018. Sipas raportit, zyrtarët e qeverisë filluan të hetojnë blerjet për shkak të shqetësimeve se interesat e huaja mund të qëndrojnë pas kompanisë.

“Kështu që e gjithë baza është e rrethuar tani,” i tha ABC 7 News Catherine Moy, kryetarja e Fairfield. “Pra, nuk ka asnjë pjesë që nuk është prekur nga Flannery.”

Dihet pak për Flannery Associates ose planet e tij specifike të qytetit.

Sipas Times, kompania drejtohet nga Jan Sramek, një ish-tregtar 36-vjeçar i Goldman Sachs.

Sipas raportit, mbështetësit e Flannery përfshijnë Andreessen, Powell Jobs, Michael Moritz nga Sequoia Capital, bashkëthemeluesin e LinkedIn, Reid Hoffman dhe të tjerë.

​Në vitin 2017, Flannery Associates hodhi një ide për ta kthyer tokën e kontesë Solano në një qytet të shëtitshëm i mundësuar nga energjia e pastër dhe strehimi i dhjetëra mijëra banorëve, raportoi The Times. Të dhënat e pasurive të paluajtshme tregojnë se çmimi aktual mesatar i banesave në qark është 585,000 dollarë.

Silicon Valley ka kërkuar prej kohësh të ndërtojë një qytet nga e para, ndonjëherë me një vizion utopik të një “qyteti të zgjuar”.

Në vitin 2016, Silicon Valley, filloi të shqyrtonte se si mund të ndërtonte një qytet që mund të adresonte krizën e strehimit të përballueshëm në Kaliforni.Themeluesit e teknologjisë, duke përfshirë Bill Gates dhe Elon Musk, kanë pasur gjithashtu vizione për qytetet e tyre.

Përkthyer dhe përshtatur nga Business Insider për Probizz.al