Mënyrat se si ajo e mban trurin e saj “të ri dhe të shëndetshëm” zbulohet nga Dr. Uma Naidoo, drejtore e ushqimit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dhe mjeke në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Harvardit. Dr. Naidoo, është vlerësuar si pioniere në fushën e psikiatrisë nutricionale dhe përvoja e saj e çmuar është përmbledhur në faqet e librit “This is Your Brain on Food” në të cilin ajo shpjegon marrëdhënien midis shëndetit mendor dhe ushqimeve që konsumojmë.
Ajo vetë ndjek një dietë të ekuilibruar dhe merr të gjitha vitaminat e nevojshme për të parandaluar rënien e fuqisë së trurit, një çështje që shqetëson shumë komunitetin shkencor. Sipas Dr. Naidoo, një plan i personalizuar ushqimor mund të kontribuojë në mënyrë efektive në shëndetin e mirë të trurit, pasi ajo që hamë përveç trupit ndikon ndjeshëm në tru dhe humor. Ushqimet natyrale përmbajnë një sërë vitaminash që mund të përmirësojnë funksionin njohës dhe të mbajnë trurin në formë.
Për këtë qëllim Dr. Naidoo sugjeron grupin e vitaminave B, mungesa e të cilit lidhet me depresionin, çrregullimet dhe paaftësinë intelektuale. Kompleksi B është një grup prej 8 vitaminash që kanë një rol të rëndësishëm në metabolizmin e qelizave dhe sintezën e qelizave të kuqe të gjakut dhe secila ofron përfitime të ndryshme për trupin.
Ushqimet e nevojshme
Veza: Vezët janë një ushqim i pasur me lëndë ushqyese me pak kalori. Ato ofrojnë sasi të mjaftueshme të vitaminës D, zinkut, kalciumit dhe të gjitha vitaminave B. Shumë nga lëndët ushqyese në vezë gjenden ekskluzivisht në të verdhën e vezëve, ndërsa e bardha përmban kryesisht proteina.
Kosi: Kosi është i pasur me vitaminë B2 dhe B12, si dhe me probiotikë natyralë, të cilët mbështesin shëndetin e zorrëve, si dhe shëndetin mendor. Kosi i thjeshtë grek përmban proteina të shtuara.
Bishtajoret: Të gjitha bishtajoret kanë vlera të mëdha ushqyese. Është një burim i pasur i karbohidrateve komplekse, aminoacideve, fibrave, vitaminave dhe elementëve gjurmë. Ato ndihmojnë në rritjen e humorit dhe shëndetit të trurit dhe janë një burim i shkëlqyer i B9 dhe sasive të vogla të B1, B2, B3, B5 dhe B6.
Salmoni: Salmoni është i pasur me të gjitha vitaminat B, veçanërisht B2, B3, B6 dhe B12. Përveç kësaj, është një nga burimet më të mira të acideve yndyrore omega-3, të vlefshme për trupin, të cilat krijojnë një mburojë mbrojtëse natyrore kundër sëmundjeve degjenerative.
Fara luledielli: Farat e lulediellit janë një nga burimet më të mira bimore të vitaminës B5. Vetëm 30 gramë fara luledielli sigurojnë 20% të vlerës së rekomanduar ditore të B5. Është një burim i mirë i fosforit, magnezit, hekurit, kalciumit, kaliumit, proteinës së vitaminës E dhe përmban elementë gjurmë, zink, mangan, bakër, krom dhe karotinë, si dhe acide yndyrore të pangopura dhe të pangopura.
Zarzavatet me gjethe: Ato janë të pasura me fibra, të cilat ndihmojnë në kontrollin e kolesterolit dhe presionit të gjakut, ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak dhe ju bëjnë të ndiheni të ngopur. Zarzavatet me gjethe si spinaqi, drithi dhe lakra jeshile janë burime të shkëlqyera të vitaminës B9.
Kompleksi B
Tetë vitaminat B kontribuojnë në shëndet në mënyra të ndryshme dhe mund të gjenden në një gamë të gjerë ushqimesh.
Vitamina B1: E njohur gjithashtu si tiaminë, mjaftueshmëria e saj është jetike për funksionin bazë të qelizave dhe metabolizmin e lëndëve ushqyese. Truri ka nevojë për B1 për t’u mbrojtur nga problemet neurologjike që e kërcënojnë atë. B1 e marrim nga mëlçia e viçit, bizelet, shpargu, thjerrëzat, farat e lulediellit, fasulet etj.
Vitamina B2 : B2 punon duke forcuar enzimat në qeliza. Ndihmon gjithashtu në rritjen e qelizave, prodhimin e energjisë dhe zbërthimin e yndyrave dhe substancave të tjera si ilaçet. B2 gjendet në vezë, mëlçi, mish pa dhjamë, produkte qumështi, perime jeshile, drithëra.
Vitamina B3: E njohur edhe si niacinë, vitamina B3 i siguron trupit mbrojtje antioksiduese dhe ndihmon metabolizmin dhe sistemin nervor të funksionojnë siç duhet. Trupi i njeriut nuk mund të sintetizojë niacinë, ndaj duhet të merret përmes ushqimit. Ushqimet nga të cilat mund të marrim B3 janë kërpudhat, drithërat, mëlçia, bulmeti, toni, gjalpi i kikirikut, tahini, orizi kaf, avokado etj.
Vitamina B5: B5 është thelbësore për prodhimin e koenzimës A, e cila ndihmon enzimat e trupit të prodhojnë dhe shpërbëjnë acidet yndyrore për energji. Përveç kësaj, ndihmon qelizat të prodhojnë proteina, duke ndihmuar në prodhimin e yndyrave të nevojshme. B5 gjendet tek kërpudhat, lulelakra, luleshtrydhet, misri, arrat, mishi dhe produktet e qumështit.
Vitamina B6: B6 ka një rol të rëndësishëm në metabolizmin e proteinave dhe yndyrave dietike, por edhe në prodhimin e energjisë, proliferimin e qelizave, funksionimin e sistemit nervor qendror dhe hematopoiezën. Përveç kësaj, ai merr pjesë në prodhimin e hormoneve që përdorin acidet yndyrore esenciale si substrat. Nivelet e duhura të kësaj vitamine lidhen me një rrezik më të ulët të një numri kanceresh. E gjejmë tek specat, lulelakra, bananet, pula, kumbullat dhe avokado.
Vitamina B7: Përdoret në shumë procese metabolike. Shndërron ushqimin në energji, ndërkohë që siguron funksionimin e duhur të mëlçisë, sistemit nervor, shikimit, forcon dhe hidraton flokët dhe lëkurën dhe mund të ndihmojë në ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të glukozës në gjak. Burime të mira të vitaminës B7 janë vezët, djathi, mëlçia, avokado, salmoni dhe sardelet.
Vitamina B9: E njohur zakonisht si acid folik, është një suplement popullor dhe vitaminë thelbësore për të mbështetur shëndetin e trurit dhe neurologjik, funksionin optimal të neurotransmetuesve dhe shëndetin e ekuilibruar psikologjik, ndërsa ndihmon në detoksifikimin qelizor. Mund të marrim nga bishtajoret, spinaqi, brokoli, shpargu, avokado, vezët dhe kikirikët.
Vitamina B12: Vitamina B12 është e nevojshme për funksionimin normal të sistemit nervor, për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe sintezën e ADN-së. Përveç kësaj, është i rëndësishëm për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, funksionimin normal të sistemit nervor dhe sintezën e ADN-së. Ushqimet nga të cilat mund të marrim B12 janë veza, viçi, bulmeti, peshku, shpendët, prodhimet e detit, qumështi i sojës.
Burimi: Dosja.al