Modeli i ri Covid parashikon mbi 1 milion vdekje në Kinë deri në vitin 2023

Heqja e menjëhershme e kufizimeve të rrepta Covid-19 në Kinë mund të rezultojë në një shpërthim rastesh dhe mbi një milion vdekje deri në vitin 2023, sipas parashikimeve të reja nga Instituti i Metrikës dhe Vlerësimit të Shëndetit me qendër në SHBA (IHME).

Sipas parashikimeve të grupit, rastet në Kinë do të arrinin kulmin rreth 1 prillit, kur vdekjet do të arrinin në 322,000. Rreth një e treta e popullsisë së Kinës do të jetë infektuar deri atëherë, tha drejtori i IHME Christopher Murray.

Autoriteti shëndetësor kombëtar i Kinës nuk ka raportuar asnjë vdekje zyrtare nga Covid që nga heqja e kufizimeve të Covid. Vdekjet e fundit zyrtare u raportuan më 3 dhjetor.

Vdekjet totale të pandemisë janë 5,235.

Kina hoqi disa nga kufizimet më të ashpra të Covid në botë në dhjetor pas protestave të paprecedentë publike dhe tani po përjeton një rritje të infeksioneve, me frikën se Covid mund të përfshijë 1.4 miliardë popullsinë e saj gjatë festës së Vitit të Ri Hënor të muajit të ardhshëm.

Askush nuk mendoi se do të qëndronin në zero-Covid për aq kohë sa ata bënë,” tha Murray të Premten kur parashikimet e IHME u publikuan në internet.

Politika zero-Covid e Kinës mund të ketë qenë efektive në mbajtjen larg varianteve të mëparshme të virusit, por transmetueshmëria e lartë e varianteve të Omicron e bëri të pamundur mbajtjen, tha ai.

Grupi i pavarur i modelimit në Universitetin e Uashingtonit në Seattle, i cili është mbështetur nga qeveritë dhe kompanitë gjatë gjithë pandemisë, u tërhoq nga të dhënat dhe informacionet provinciale nga një shpërthim i fundit i Omicron në Hong Kong.

Kina që nga shpërthimi origjinal i Wuhan-it mezi ka raportuar ndonjë vdekje. Kjo është arsyeja pse ne kërkuam në Hong Kong për të marrë një ide mbi shkallën e vdekshmërisë së infeksionit,” tha Murray.

Për parashikimet e saj, IHME përdor gjithashtu informacionin mbi normat e vaksinimit të ofruara nga qeveria kineze, si dhe supozimet se si do të përgjigjen provincat e ndryshme ndërsa nivelet e infeksionit rriten.

Ekspertë të tjerë presin që rreth 60% e popullsisë së Kinës do të infektohet përfundimisht, me një kulm që pritet në janar, duke goditur më së shumti popullatat e cenueshme, si të moshuarit dhe ato me kushte para-ekzistuese.

Shqetësimet kryesore përfshijnë grupin e madh të individëve të prekshëm në Kinë, përdorimin e vaksinave më pak efektive dhe mbulimin e ulët të vaksinave në mesin e atyre 80 vjeç e lart, të cilët janë në rrezikun më të madh të sëmundjeve të rënda.

Modele të tjera

Modeluesit e sëmundjeve në Universitetin e Hong Kongut parashikojnë se heqja e kufizimeve të Covid dhe rihapja e njëkohshme e të gjitha provincave në dhjetor 2022 deri në janar 2023 do të rezultonte në 684 vdekje për milion njerëz gjatë asaj periudhe kohore, sipas një dokumenti të lëshuar të mërkurën në serverin preprint Medrxiv që ka ende për t’iu nënshtruar rishikimit nga kolegët.

Bazuar në popullsinë e Kinës prej 1.41 miliardë banorësh dhe pa masa të tilla si një fushatë përforcuese e vaksinimit masiv, kjo arrin në 964,400 vdekje.

Një studim tjetër i botuar në korrik 2022 në Nature Medicine nga studiues në Shkollën e Shëndetit Publik në Universitetin Fudan në Shangai parashikoi se kufizimet e mungesës së valës Omicron do të rezultonin në 1.55 milionë vdekje gjatë një periudhe gjashtëmujore dhe kërkesën maksimale për njësitë e kujdesit intensiv 15.6 herë më të lartë. se kapaciteti ekzistues.

Yanzhong Huang, një bashkëpunëtor i lartë për shëndetin global në Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë, tha se ka 164 milionë njerëz në Kinë me diabet, një faktor rreziku për rezultatet e dobëta të Covid. Ka gjithashtu 8 milionë njerëz të moshës 80 vjeç e lart që nuk janë vaksinuar kurrë.

Zyrtarët kinezë tani po inkurajojnë individët që të rriten nga një listë e vaksinave më të reja të prodhuara nga Kina, megjithatë, qeveria ende heziton të përdorë vaksina të huaja, tha Huang.

Komisioni Kombëtar i Shëndetit i Kinës tha të premten se po rrit vaksinat dhe po ndërtonte rezerva të ventilatorëve dhe barnave thelbësore.

Burimi: CNBC