BE kërcënon Elon Musk me sanksione pas pezullimit të gazetarëve nga Twitter

Bashkimi Evropian kërcënoi të premten miliarderin e teknologjisë Elon Musk me sanksione pasi Twitter hoqi disa gazetarë që raportonin për të dhe kompaninë e mediave sociale.

Vera Jourova, zëvendëspresidentja e Komisionit Evropian për vlerat dhe transparencën, tha në një postim në Twitter se lajmet për “pezullimin arbitrar të gazetarëve në Twitter janë shqetësuese”.

Të enjten vonë, Twitter pezulloi papritmas disa gazetarë të profilit të lartë që e mbulojnë atë, duke përfshirë korrespondentin e CNN Donie O’Sullivan dhe Ryan Mac, një reporter në The New York Times.

Ai sugjeroi se këta gazetarë shkelën politikën e Twitter-it për “doksimin” ose ekspozimin e informacionit të identifikueshëm të një personi.

Kjo vjen pasi llogaria @ElonJet, e cila gjurmonte vendndodhjen e avionit privat të Musk duke përdorur të dhëna të disponueshme publikisht të fluturimit, u pezullua nga Twitter.

Musk tani përballet me sanksione të mundshme nga BE.

“Akti i Shërbimeve Digjitale të BE-së kërkon respektimin e lirisë së medias dhe të drejtave themelore,” tha Jourova. “Kjo është përforcuar nën Aktin tonë #MediaFreedom. @elonmusk duhet të jetë i vetëdijshëm për këtë.”

Ka vija të kuqe. Dhe sanksione, së shpejti,” shtoi ajo.

Jourova nuk shtoi detaje të mëtejshme mbi sanksionet. Sipas Aktit të Shërbimeve Digjitale të BE-së, kompanitë mund të gjobiten deri në 6% të të ardhurave të tyre vjetore globale për shkelje.

DSA, e cila hyri në fuqi më 16 nëntor, kërkon platforma të mëdha për të reduktuar dëmet në internet, për të zbatuar mbrojtje për të drejtat e përdoruesve dhe për të nxjerrë raporte transparence.

Platformave Big Tech u kërkohet të raportojnë në Komisionin numrin e përdoruesve aktivë aktivë që kanë deri në shkurt të vitit 2023. Më pas atyre u duhet katër muaj pasi blloku të përfundojë rishikimin e numrave për të respektuar rregullat.

Musk ka shërbyer si CEO i Twitter që nga tetori pasi bleu kompaninë për 44 miliardë dollarë.

Shefi i Tesla dhe SpaceX, i vetë-përshkruar “absolutist i fjalës së lirë”, ka shqetësuar politikanët dhe aktivistët e lirive civile me hapa për të rivendosur llogaritë e përdoruesve të ndaluar, duke përfshirë ish-presidentin e SHBA Donald Trump, dhe pushimin nga puna të mijëra punonjësve të Twitter.

Burimi: CNBC